Casa Regala si Familia Prezidentiala

Casa Regala si Familia Prezidentiala

0 102

S-ar zice ca Familiei Regale Romane i-a cazut greu meniul la recenta nunta a Printului Wiliam cu Kate Middleton. Asta desi Regina Elisabeta a II-a este verisoara buna cu MS Regele Mihai, iar invitatii regali din Romania s-au miscat in largul lor printre personajele cu sange nobil ale caselor regale europene care au onorat invitatia mirilor la ceremoniile de la Westminster Abbey si Palatul Buckingham. Nici nu s-au intors bine din Regatul Unit ca seful Casei Regale Romane, Majestatea Sa Regele Mihai, a anuntat ca noua titulatura a intregii sale familii este de-acum „de Romania”, renuntand la titlurile nobile „de Hohenzollern-Sigmaringen”. E drept ca a asteptat pentru a face anuntul ziua de 10 mai, a Regelui, in traditia romaneasca de mai bine de un secol si jumatate, invocand si o dorinta a bunicului Ferdinand. Un cotidian central isi deschide editia de astazi cu titlul „Motivul pentru care Casa Regala de Romania a renuntat la…..”, dar articolul contine orice altceva decat motivatia renuntarii cu pricina si ne reproduce o declaratie insipida a avocatului Casei, din care aflam doar ca, in secolul 21 nu se mai facea sa se pastreze o legatura nobiliara medievala precum cea care trimite la Zollern-ii secolului 11. Nu-i exclus ca membrii Casei Regale a Romaniei sa fi simtit, in spatele fastului regal si a efuziei de sentimente pro-monarhice de pe strazile intesate ale Londrei, si protestele inabusite ale unei parti consistente a societatii britanice, care carteste tot mai sonor impotriva institutiei monarhice in Marea Britanie.
Motivul nedezvaluit al deciziei lui Mihai I apare cu atat mai tulbure cu cat Casa Regala isi reafirma, in timp ce face cu mana filiatiei nobile germane, rolul de cel mai vizibil ambasador al Romaniei peste hotare. Postura posibila, insa, tocmai in virtutea titulaturii de Hohenzollern, devenita brusc vetusta si nepotrivita cu vremurile.
Nu cred ca renuntarea la vechea titulatura este motivata de efortul de a tot semna pe documente cu numele lung. Cel mai probabil temeiul rupturii sta in pregatirea urcarii pe tron a Printului Nicolae, fiul Principesei Elena, a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana, care se scoleste la Londra. Dar care, vai, nu vorbeste romaneste si este putin probabil sa inteleaga mare lucru din hangarelele politice ale Romanikai, in care isi prind urechile de o gramada de ani pana si trepadusii neaosi. Care n-au rupt insa niciodata legaturile dinastice cu Securitatea, ai carei ambasadori fideli sunt in spatiul economic si financiar al patriei.
La rubrica can-can a deciziei Regelui Mihai se califica insa cu brio si varianta mai comica, in acord cu personajul Paul, si el de Romania, in care vlastarul pomadat si poliglot Lambrino va acuza cu siguranta masinatiunile prin care s-a inchis accesul in Casa Regala fiului sau, micutul Carol Ferdinand, botezat recent de Familia Prezidentiala Basescu.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.