Casa regala nesimtita, cu regii ei blestemati (III)

Casa regala nesimtita, cu regii ei blestemati (III)

0 269

Revenirea familiei regale in Romania si recuperarea fostelor proprietati nu s-a facut cat ai bate din palme. La doi ani dupa Revolutie si dupa ce cativa interesati l-au vizitat – sau au fost chemati sa-l viziteze? – in Elvetia, ex-regele Mihai, intre timp casatorit si cu un card de fete in ograda, revine in tara in aprilie 1992, cu ocazia Pastelui, cand, potrivit CNN, este intampinat de peste un milion de romani, ceea ce este o barba de o suta de ori mai mare ca barba lui Dumnezeu si Allah la un loc.
In urma acestei primiri, puterea de la Bucuresti interzice orice alta vizita a regelui in tara, de teama popularitatii in crestere a opozitiei democratice si a monarhiei, au afirmat unii dornici sa ajunga la ciolan, caci li se sarise randul.
Totusi ex-regele revine definitiv in tara in timpul prapadului facut de „domnia” lui Constantinescu si a Conventiei, in 1997.
La scurt timp, Mihai incepe sa-si dea arama pe fata – el, care declarase la inceput ca vrea sa vina in Romania doar ca sa viziteze tara si sa-si vada poporul, neavand alte pretentii – si cere instantei sa ii fie retrocedate proprietatile confiscate de stat dupa plecarea sa din ianuarie 1948.
În anul 2006, ex-regele Mihai a intrat in posesia a 3.900 hectare de teren din Predeal, in baza mai multor documente de proprietate si harti demonstrative. Insa acelasi teren a fost revendicat si obtinut in instanta de un predealean, pe nume Ion Codleanu. La vremea respectiva afacerea a facut ceva valva, punand pe multi pe ganduri in legatura cu integritatea morala a lui Mihai, ex-regele devenit tot mai flamand si mai nesatios in pretentii de retrocedari.
In martie 2007, castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite ex-regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor din acea perioada, fapt pentru care multi i-au urat sa i se usuce mana in care a tinut stiloul.
Totodata, Centrul European de Cultura Sinaia a restituit ex-regelui alte doua vile de pe domeniul Peleº, Ceramica si Stavilar.
In afara de proprietatile de la Sinia, ex-regele Mihai a mai primit castelul de la Savarsin, cu 7.000 de hectare de teren impadurit si mai multe terenuri in judetul Arad. Regia Padurilor a mai retrocedat si asa numitul Domeniu Sinaia Predeal, peste 4.000 de hectare de padure si alte terenuri de pe Valea Doftanei. Ex-regele Mihai a primit, pe deasupra, in folosinta, pe durata vietii sale, si Palatul Elisabeta din Bucuresti, situat langa Muzeul Satului.
Iata si valoarea retrocedarilor.
Averea ex-egelui Mihai I – practic, un om ca toti ceilalti muritor de rand, fara alte merite deosebite – redobandita in urma retrocedarilor din ultimii ani, ar putea sa-l propulseze pe fostul suveran intr-o pozitie fruntasa in topul celor mai bogati romani, fara ca balbaitul sa gandeasca romaneste. Patru castele cu un total de peste 450 de camere, aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil si terenuri in Poiana Tapului, cateva cabane si cantoane in Azuga-Predeal si zeci de kilometri de drumuri forestiere. Valoarea reala a tuturor acestor bunuri, reintrate in proprietatea acestui ex-rege este inca necunoscuta
Singurul lucru cunoscut in legatura cu ex-regele este marea nerusinare si minciuna si rapacitatea care il caracterizeaza.
Oare cu ce drept, logic si cum vreti sa o mai luati,poseda aceasta stafie a istorie toate bunurile de care nu a avut nicio clipa grija, de-a lungul vietii sale de huzur si fara un rost practic, si pe care le-a dobandit in niciun caz muncind, in timp ce „iubitul sau bobor” o duce tot mai greu?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.