Casa memoriala Avram Iancu va fi reabilitata cu 4,7 milioane de lei

Casa memoriala Avram Iancu va fi reabilitata cu 4,7 milioane de lei

0 99

Casa memoriala Avram Iancu din comuna cu acelasi nume din judetul Alba, va fi reabilitata, astfel incat, aceasta va deveni una dintre cele mai importante obiective turistice din judet.
Se estimeaza ca proiectul se va ridica la suma de 4,7 milioane de lei, acesta vizand realizarea mai multor tipuri de lucrari pentru reabilitarea complexului muzeal cu o su-prafata totala de 743 mp: lucrari de arhitectura la Casa Iancului si la anexe, lucrari de consolidare a fundatiilor, peretilor subsolului si a structurii de lemn de la Casa Iancului, reabilitarea instalatiilor electrice interioare si realizarea iluminatului exterior, amenajarea drenului si consolidarea gardului.
In proiect este prevazuta si amenajarea, respectiv marcarea unor trasee turistice si a unor itinerarii culturale din zona. „Muzeul Avram Iancu este unul din obiectivele reprezentative ale judetului Alba.
El a fost cuprins in strategiile de dezvoltare ale judetului Alba, elaborate de Consiliul Judetean, ca un element cheie si speram ca prin acest proiect sa il putem pune mai bine in valoare.” – a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba.
Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de catre parintii lui Avram Iancu, Alexandru si Maria. Este o casa tipic moteasca, cu acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite in anul 1924 de catre Asociatia ASTRA din Sibiu, an in care a fost intemeiat si muzeul. Tot atunci, casa a devenit si monument de arhitectura sateasca reprezentativ pentru inceputul secolului XIX. Pana in 1972, anexele casei au servit ca sali de clasa pentru scoala primara din satul Incesti. In 1972, la centenarul mortii lui Avram Iancu, muzeul a fost reorganizat si include expozitii de istorie si etnografie.
Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, sabiile si fluierul lui Iancu, arme, drapele. In expozitia de istorie sunt pastrate certificatele sale scolare de la Gimnaziul craiesc din Zlatna, protocolul craiesc in care se afla inregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregatirea si desfasurarea Revolutiei de la 1848 – 1849 din Transilvania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.