Casa de Habsburg nu-i acasa

Casa de Habsburg nu-i acasa

0 259

Istoria medievala a Brasovului se masoara in contabilitate! Monumentele istorice precum cele de la Bran si de la Rasnov sunt fala patrimoniului local dar si surse impresionante de venit. Municipalitatea rasnoveana a aflat cati bani poate aduce la bugetul local exploatarea Cetatii Taranesti abia dupa ce a preluat-o de la fostii administratori. In ultimele 10 luni, Cetatea Rasnov a produs 14 miliarde de lei vechi. O suma colosala, intrecuta doar de incasarile Castelului Bran, care face jumatate de miliard pe weekend.
Daca la Rasnov autoritatile locale au pus mana pe o comoara, cele de la Bran pot sa regrete ca tocmai au pierdut una. Oricat ar fi de afectata de interventiile neavenite si foarte distructive operate in interiorul cetatii de catre raposatul administrator italian Alberto Drera, municipalitatea rasnoveana se poate consola din plin cu faptul ca a preluat monumentul in urma cu aproape un an. Cele 7 miliarde de lei vechi profit curat pe care le-a scos de 10 luni incoace ii ajung sa investeasca si in lucrarile de corectare a lucrarilor efectuate de italieni, care au modificat profund designul original si au provocat degradarea iremediabila a unor ziduri din incinta. Municipalitatea a realizat dimensiunea profiturilor pe care le poate aduce monumentul abia dupa ce a preluat controlul asupra Cetatii din mainile fostilor administratori pe care ii acuza, printre altele, ca nu si-au respectat obligatia contractuala de a varsa o parte din incasari la bugetul local.
Daca la Rasnov exploatarea istoriei medievale merge in profit pentru autoritatile locale, care contempla multumite gramada de bani scoasa din incasari, prosperitatea Castelului Bran umple de invidie si regrete autoritatile romane, de la minister la primarie. Comoara din Castel se ingramadeste in Casa. Casa de Habsburg, mai exact, devenita recent proprietara locatiei. Arhiducele Dominic si sotia sa Emanuela s-au dovedit administratori priceputi chiar si dupa ce Ministerul Culturii i-a lasat cu incaperile goale prin decizia de a retrage din Castel mobilierul regal considerat de patrimoniu. Doar biletele rupte in weekend turistilor aduce in vistieria Habsburgilor jumatate de miliard de lei vechi. Petrecerile corporate, inchirierea apartamentelor amenajate in turnuri si vanzarea vinurilor innobilate de semnatura lui Dominic aduc proprietarilor austrieci incasari suplimentare.
Sume pe care Ministerul Culturii le-a pierdut in momentul in care fostul ministru semna cu o nonsalanta care merita o ancheta retrocedarea Castelului Bran.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.