Cartoful mov este tot mai consumat de romani
Daca pireul servit la restaurant are culoare violet, nu va faceti griji. Inseamna cu bucatarii au folosit cartoful mov, care intra tot mai mult in meniul romanilor. Nu doar farfuriile sunt mult mai colorate, dar si felurile de mancare sunt mult mai sanatoase. Cartoful violet incepe sa fie cultivat din ce in ce mai mult la noi in tara, datorita proprietatilor sale dar si pentru incasarile pe care le aduce cultivatorilor.
Cartoful este o leguma foarte cunoscuta si consumata de toata lumea. Obisnuiti sa consumam cartoful alb sau rosu insa specialistii ne recomanda sa incercam si alte soiuri.
Potrivit lui Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului, sunt soiuri specializate pentru salate, pentru piure, pentru prajit, si altele pentru copt. Bucatarii adevarati cunosc treaba asta si este bine ca si romanul sa selecteze soiurile de cartof in functie de destinatia culinara pe care o ofera.
Exista insa si o specie de cartof de culoare violet intens cadre 24.32 care se utilizeaza mai rar in bucataria noastra. Viu colorat la exterior si la interior, cartoful violet nu isi schimba culoarea nici daca este preparat. Asta datorita continutului bogat in antocianine, niste antioxidanti puternici care protejeaza organismul de radicalii liberi. In plus cartoful mov contine ca si cartoful obisnuit, vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre si carbohidrati.
Indiferent de soiul de cartof specialistii va sfatuiesc sa nu alegeti tuberculi de dimensiuni foarte mari, care au un continut mare de apa in detrimentul substantei uscate iar calitatile culinare sunt mai precare.
Dupa revolutie, la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar s-au produs 27 de soiuri noi de cartofi. Alte 20 au fost realizate in statiunile colaboratoare din programul de creare de soiuri de la Targu-Secuiesc, Miercurea Ciuc si Suceava.
Vifor Rotar