Cartea este cel mai bun lucru pe care il lasam dupa noi

Cartea este cel mai bun lucru pe care il lasam dupa noi

0 235

Directorul Editurii Academiei Romane, scriitorul Dumitru Radu Popescu, se declara optimist in privinta gospodaririi putinelor resurse de care dispune institutia pe care o conduce.
D.R. Popescu a afirmat ca are incredere in tineretea ministrului Culturii, Cultelor si Patrimoniului si in experienta ministrului Invatamantului, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu.
D.R.Popescu si-a exprimat insa mahnirea pentru faptul ca anul trecut Ministerul Culturii a finantat o singura lucrare editata de institutia pe care o conduce, o editura cu 55 de oameni, unii cu o vechime de 34 de ani in institutie, „care depun un efort sisific, dar ale caror salarii sunt ridicol de mici”.
„Nu vreau ca aceste afirmatii sa para o lamentatie. Speram sa gasim solutii”, a spus D.R. Popescu, mentionand ca doar in 2008, editura a scos 230 de reviste de circulatie internationala ale Academiei Romane si peste 140 de lucrari prestigioase de specialitate.
Despre proiectele Editurii Academiei Romane, D.R. Popescu a mentionat ca acestea „pleaca” din planurile institutelor Academiei, dar finalizarea lor depinde de fondurile de care va dispune editura.
D.R. Popescu i-a invitat pe impatimitii lecturii sa viziteze o expozitie de carte cu vanzare deschisa recent de Editura Academiei Romane in incinta Casei Academiei Romane din Calea 13 Septembrie, care reuneste editii recente sau mai vechi, periodice, monografii, atlase, albume, tratate din diferite domenii ale stiintei si culturii nationale, lucrari in limbi de circulatie internationale.
„Cartea este cel mai bun lucru pe care il lasam dupa noi”, a spus D.R. Popescu, care a marturisit ca nu i-a fost greu sa conduca Editura Academiei Romane, gratie ‘oamenilor extraordinari’ de care este inconjurat.
Expozitia deschisa la sediul editurii, zilnic, de luni pana vineri, intre orele 11,00 si 15,00, este organizata cu prilejul marcarii, in decembrie anul trecut, a 60 de ani de la infiintarea prestigioasei institutii.
Cititorii pot astfel consulta si cumpara carti si reviste, lucrari de referinta reprezentand 60 de ani de activitate, printre acestea numarandu-se editii critice ale operelor unor clasici ai literaturii sau stiintei romanesti – unele aparute in celebra serie de tip Pleiade-, tratate si documente istorice sau din alte domenii, atlase lingvistice, lucrari ale unor specialisti romani, prin care Academia Romana recomanda utilizarea corecta in limba romana a normelor de gramatica, ortografie, ortoepie si de punctuatie.
De asemenea, in expozitie sunt prezentate lucrari privind activitatea Academiei Romane, a sectiilor stiintifice si institutiilor din subordinea acesteia (anale, anuare, memorii, discursuri de receptie, conferinte, comunicari ale unor sesiuni, simpozioane, congrese s.a.).
Sunt expuse, de asemenea, carti in limbi de circulatie internationala, care sa permita cunoasterea directa in strainatate a creatiei stiintifice, culturale si spirituale romanesti; publicatii periodice ale sectiilor, comisiilor, centrelor si institutelor de cercetare ale Academiei Romane.
In calendarul evenimentelor de mare semnificatie culturala legate de varstele de aur ale tipariturilor romanesti se inscrie, dupa aniversarea, in noiembrie 2008, a 500 de ani de la tiparirea „Liturghierului lui Macarie”, cel privind implinirea a sase decenii de la infiintarea Editurii Academiei Romane.
Dupa Biblioteca Academiei, aparitia editurii la sfarsitul anului 1948 a constituit o alta parghie importanta prin care comunitatea oamenilor de stiinta romani s-a putut exprima, prin difuzarea lucrarilor lor in spatiul autohton, dar si in cel international, prin traduceri si diverse forme de conlucrare cu alte institutii similare din strainatate.
Din acest corp al tipariturilor de prestigiu purtand sigla Editura Academiei Romane fac parte numeroase volume de documente vechi, adevarate monumente de spiritualitate romaneasca, in ingrijirea unor specialisti de elita, consacrati domeniului, volume luand drumul bibliotecilor din tara, de ele beneficiind atat cercetatorii, cat si publicul larg.
Printre acestea se numara documente privind istoria romanilor, continand marturii esentiale pentru cunoasterea si interpretarea unor evenimente fundamentale in devenirea poporului roman, in contextul perioadei istorice in care s-au produs. Asa sunt volumele dedicate „Bibliografiei istorice a Romaniei”, „Romania – atlas istorico-geografic”, exemplele de aparitii editoriale de anvergura fiind mult mai multe.
De-a lungul anilor, in succesiunea diverselor generatii, mari specialisti au fost angrenati in munca de tiparire a unor tomuri stiintifice asteptate de cercetatori, de publicul larg, de catre Editura Academiei.
Sub egida Academiei au aparut astfel lucrari apartinand unor nume importante de personalitati, incepand cu cele al marilor cronicari ai Moldovei: Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Costin, Ion Neculce, ale savantilor de renume precum Dimitrie Cantemir, ale istoricilor ca Balcescu, Xenopol, Iorga, Parvan, Ioan Lupas, ale profesorilor universitari, fondatori ai unor domenii de cercetare de mare impact in domeniul cunoasterii stiintifice.
In domeniul literaturii, Editura Academiei a asezat in prim-plan opera lui Mihai Eminescu in multitudinea dimensiunilor sale artistice si filosofice. Au fost publicate volumele de Opere Eminescu, intrate ca o performanta editoriala in constiinta publicului larg. Se pot remarca pe aceasta linie volumele de Opere semnate de autori precum Ion Slavici, Tudor Arghezi, Marin Preda, Panait Istrati.
Tot aici trebuie amintite dictionarele literaturii romane. Limba romana, ca axa a spiritualitatii noastre, a fost de asemenea, in centrul preocuparilor editoriale: „Dictionarul limbii romane”, „Atlasul lingvistic roman pe regiuni: Muntenia si Dobrogea”, „Gramatica limbii romane” s.a.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.