Carte de salvare la bordul fiecarei masini!

Carte de salvare la bordul fiecarei masini!

0 1238

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Tara Barsei” a realizat un scenariu demonstrativ pentru utilitatea acestei schite. Studiile arata ca documentul tehnic ar putea duce la salvarea a peste 2.500 de vieti, numai in Europa. Cu ajutorul cartii, echipajul de salvare localizeaza si deconecteaza sistemele airbag si pe cele electrice mult mai rapid

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Tara Barsei” a realizat un scenariu demonstrativ pentru utilitatea acestei schite. Studiile arata ca documentul tehnic ar putea duce la salvarea a peste 2.500 de vieti, numai in Europa. Cu ajutorul cartii, echipajul de salvare localizeaza si deconecteaza sistemele airbag si pe cele electrice mult mai rapid. Cartea de salvare la bord ar putea deveni in viitor obligatorie si in Romania.

In cazul producerii unor accidente, cartea de salvare la bord este foarte importanta deoarece reduce timpii de raspuns a echipajului si poate duce la cresterea numarului de persoane salvate. In cartea de bord se gasesc date tehnice despre autoturism: indicatii exacte despre locul amplasarii bateriei, a airbag-urilor sau a punctelor de taiere ale acestuia, ceea ce ar ajuta echipajul sa intervina mult mai rapid in salvarea victimelor.

Cpt. Ciprian Sfreja, purtator de cuvant ISU „Tara Barsei” Brasov, spune ca, in cazul producerii unor accidente, airbag-urile, daca nu sunt protejate, se pot declansa in mod automat si pot pune in pericol viata victimelor si a echipajului de salvare, si atunci trebuie sa stim neaparat unde sunt pozitionate aceste airbag-uri.carte ISU

Aceste carti de bord pot fi descarcate de pe internet, pentru fiecare marca in parte, si trebuie tinute in parasolar, in dreptul conducatorului auto, pentru a fi identificate cat mai repede de membrii echipajelor care intervin. Si unii soferi romani au aceasta carte de bord in masina, insa numarul lor este foarte mic. In alte tari europene, aceasta schita a autoturismului a fost implementata de mult timp iar adoptarea ei si la noi in tara ar reduce cu 30 % timpul de extractie a victimelor incarcerate. Cele mai multe probleme la interventii le creeaza bateriile de acumulatori, care difera de la o masina la alta.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Tara Barsei” spun ca aceasta carte ar putea deveni in viitor obligatorie si la noi in tara.

“Cartea de Salvare la Bord” trebuie sa fie plasata, in fiecare autoturism, in spatele parasolarului din dreptul conducatorului auto.

Cartea se poate descărca gratuit de pe adresa csb.acr.ro.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.