Carte: Cum sa traim mai mult si mai bine!

Carte: Cum sa traim mai mult si mai bine!

0 304

Lucrarea “Cum sa traim mai mult si mai bine”, aparuta la Editura Academiei Romane si lansata, vineri, la Cercul Militar din Capitala, doreste sa raspunda provocarilor cu care oamenii se confrunta in viata de zi cu zi din cauza stilului de viata modern.
In cele 12 capitole, autorii abordeaza teme grupate adesea sub denumirea de „boli ale confortului”, precum obezitatea si alte afectiuni metabolice, cancerul si afectiunile cardiovasculare, respiratorii sau neuro-psihiatrice, a declarat Catalin Dimitriu, reprezentantul editurii. El a subliniat ca cei 28 de autori au incercat sa redea prezentul, dar mai ales sa-i determine pe cititori sa traiasca sanatos.
Printre solutiile propuse se numara nutritia echilibrata, activitatea fizica regulata, controlarea greutatii sau pastrarea valorii tensiunii arteriale in limitele normalului.
“Factorii care provin din mediul ambiant au un rol tot mai evident in modul in care decidem sa traim. Ii analizam si ii cunoastem din ce in ce mai bine din punct de vedere stiintific. Cea mai mare parte a lor pot fi incadrati in asa-numitul “stil de viata negativ al omului modern”. Este cat se poate de firesc sa-i studiem si sa-i intelegem tot mai profund, pentru ca asupra lor se poate interveni. Si chiar intervenim, dar nu suficient! Corpul medical si diriguitorii sanatatii publice au o misiune de foarte mare raspundere: sa atraga atentia miliardelor de locuitori ai planetei asupra a ceea ce este rau in viata noastra si sa orienteze comportamentul uman spre masuri de prevenire cat mai consistente”, a declarat profesor dr. Dan Mircea Cheta, coordonatorul lucrarii si presedinte al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa.
Cartea abordeaza teme precum stilul de viata modern intre bun si rau, alcoolism sau vin de viata lunga, sensul vietii, credinta in Hristos.
Autorii sunt oameni cu experienta in domeniu, cei mai multi dintre ei fiind membri ai Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS).
Intemeiata cu 10 ani in urma, Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa si-a propus sa contribuie la raspandirea cunostintelor dobandite de nutritia moderna in randurile populatiei si sa incurajeze activitatea tinerilor cercetatori din domeniu.
Prof. dr. Iulian Mincu, prezent la lansare, a declarat ca Romania se afla pe primul loc la bolile cardiovasculare si pentru a reduce aceste afectiuni se impune un plan national de nutritie. Franta deja are un astfel de plan si rezultatul a fost reducerea mortalitatii prin aceste afectiuni.
La randul sau, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a apreciat lucrarea, subliniind necesitatea unei astfel de carti pentru educatia in domeniul stilului de viata sanatos.
Preotul prof. univ. dr. Constantin Patuleanu a declarat ca “studiul isi propune sa evidentieze cateva elemente necesare imbunatatirii calitatii vietii. Daca din punct de vedere medical calitatea vietii se poate referi exclusiv la viata trupului, din punctul de vedere al crestinismului ortodox practicant si mai cu seama al teologului, calitatea vietii presupune atat viata trupului, cat si viata sufletului, deoarece in traditia si invatatura Bisericii Ortodoxe omul are o constitutie dihotomica: trup-suflet”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.