Cartarescu, Liiceanu, Plesu,

Cartarescu, Liiceanu, Plesu,

0 89
Într-un interviu acordat postului RFI, Excelenta sa Dl.Philippe Gustin, ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti a comentat sever absenÅ£a unor autori români invitaÅ£i la Salon du Livre de la Paris (22 – 25 martie), subliniind: „Eu am mai mult respect pentru interesul general, pentru ca, printr-o luare de poziÅ£ie, să fac publicitate absenÅ£ilor. Prin definiÅ£ie, absenÅ£ii greÅŸesc întotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul mă bucur că marea majoritate a autorilor au acceptat. Reamintesc că invitaÅ£ia pentru aceÅŸti autori a venit din partea FranÅ£ei. Deci cu atât mai rău pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau să le fac publicitate”.
Ambasadorul FranÅ£ei la BucureÅŸti a condamnat ÅŸi gestul „de frondă” al grupului de 10 tineri români care la evenimentul de lansare a Salonului de Carte de la Paris, au protestat faţă de actuala conducere a Institutului Cultural Român ÅŸi care au fost evacuaÅ£i de forÅ£ele de ordine din partea organizatorilor..
„Dar să nu stricăm ceea ce trebuie să fie un eveniment minunat pentru România, pentru relaÅ£iile dintre România ÅŸi FranÅ£a . E normal ca într-o democraÅ£ie să fie exprimate toate opiniile. Dar asta trebuie să se facă ,respectându-i pe ceilalÅ£i ÅŸi mai ales resp ectându-i pe cei care reprezintă statul,pentru imaginea României în FranÅ£a", a insistat Excelenta sa.
„În fiecare an există încercări de a folosi Salonul de Carte pentru scopuri politice.Standul României de la Salonul de Carte este unul care e la înăţimea evenimentului. România e invitatul de onoare al acestui Salon, iar onoarea ce îi este făcută trebuie apreciată just.Åži mai ales oportunitatea ÅŸi vizibilitatea excepÅ£ionale care i se dau României prin acest Salon al CărÅ£ii, un eveniment extrem de important la Paris, în Europa ÅŸi în întreaga lume. Este o oportunitate de a-ÅŸi schimba imaginea”, adaugă diplomatul.
Insistând asupra avantajului de imagine pe care îl oferă Salonul de Carte unei ţări, ambasadorul francez la BucureÅŸti a dat un exemplu de anul trecut, când Japonia a fost invitat de onoare. Evenimentul, spune diplomatul, a ajutat Japonia să îÅŸi schimbe imaginea, la un an după tragedia de la Fukushima. Din pacate, un grup de aproximativ 10 tineri a protestat, în deschiderea Salonului de Carte de la Paris, eveniment la care România este Å£ară invitată de onoare.
AceÅŸtia au purtat măşti cu chipurile scriitorilor protestatari absenti: Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Andrei PelÅŸu ÅŸi au cerut demisia actualei conduceri a Institutului Cultural Român (ICR). (Sursa: Mediafax)
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.