Carrefour vinde becuri ilegale

Carrefour vinde becuri ilegale

0 61

In acest timp KIKA si Kaufland renunta la acestea, incadrandu-se in noile norme.
Agent Green a publicat ieri editia a III-a a ghidului „Green my light”, in care Carrefour ajunge pe lista rosie deoarece a inceput sa comercializeze becuri economice ilegale, iar KIKA si Kaufland trec pe verde deoarece nu mai vand astfel de becuri.
Astfel, iata cum Carrefour comercializeaza becuri economice neconforme cu legea, marca Tendenza, distribuita de S.C.PROMOD.S.R.L. Acceasi marca de becuri ilegale se vinde si la Auchan, care este, de asemenea, pe lista rosie a ghidului inca de la prima editie.

In plus, Auchan vinde becuri neconfome marca Softlight distribuite de S.C. AV Clima S.R.L si si-a imbogatit portofoliul cu tuburi fluorescente neconforme marca Tungsram importate de SC Electro Daniella Impex SRL. Timbrul verde si simbolul obligatoriu, pubela barata, lipseste la aceste produse. Desi Mr Bricolage a incetat sa mai vanda becuri neconforme, firma se regaseste tot pe lista rosie deoarece vinde tuburi fluorescente marca General Electrics Reptilegrow de 15 si de 30W importate de Temco Lighting S.R.L.

De cealalta parte, Kaufland a eliminat de pe rafturi becurile neconforme, iar KIKA realizeaza cea mai spectaculoasa evolutie pozitiva. Daca la editia a II-a era pe lista rosie la toate capitolele, la a III-a s-a inverzit complet: a amenajat puncte de colectare pentru becurile cu mercur, afiseaza timbrul verde la raft, comercializeaza doar surse de iluminat care au imprimate simbolul pubelei barate si date despre producator si s-a angajat sa elimine, de la 1 ianuarie, de pe rafturi toate becurile incandescente mai puternice de 65 W.

”Pasul de rac al Carrefour este surprinzator si dezamagitor. Nu ne asteptam sa gasim becuri ilegale tocmai pe rafturile lor. Daca pana la sfarsitul anului nu le elimina de pe rafturi le vom confisca și le vom duce la reciclat. Ne bucura in schimb evolutia pozitiva a KIKA, care devine astfel alaturi de Cora și Baumax unul dintre cele mai verzi lanturi de retail din Romania”, a spus Gabriel Paun, coordonator media si campanii Agent Green.

Identitatea producatorului si pubela barata sunt informatii obligatorii de oferit consumatorilor pe soclul becului, pe ambalaj si/sau pe instructiunile de folosire. Afisarea la raft si pe documentele de vanzare a timbrului verde reprezinta garantia ca becurile economice si tuburile fluorescente care contin mercur se recicleaza si nu se arunca la gunoi. Magazinele si producatorii cu probleme risca amenzi de cate 7.500 lei pentru fiecare produs neconform cu legea care trebuie aplicata de ANPC.

Agent Green a sesizat deja in repetate randuri ANPC si Garda Nationalã de Mediu in legatura cu becurile economice ilegale, insa acestea nu au reactionat in niciun fel.
„Ca de obicei, cand vine vorba de firme mari, la ANPC se lasa linistea. Atata timp cat ANPC nu depinde financiar de supermarket-uri, nu le pot intelege teama. Este timpul sa faca controale, sa aplice amenzi, sa ne completeze eforturile si sa ne informeze in legatura cu masurile luate. Cu alte cuvinte sa isi faca treaba”, a incheiat Paun.

Investigatiile Agent Green s-au desfasurat in perioada aprilie-iunie si august-noiembrie 2009 in cele mai mari 24 de lanturi de magazine care opereaza in Romania. Rezultatele sunt publicate sub forma ghidului ”Green my light”, ajuns la editia a III-a.

Si uite ca ar fi bine ca si noi, cumparatorii, daca gasim prin rafturi asemenea becuri ilegale, sa refuzam sa cumparam,pentru a ne apara pe noi insine si,totodata, mediul inconjurator.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.