Carne rosie sau alba?

Carne rosie sau alba?

0 219
Daca oamenii de rand, adica noi, consumatorii, nu ne prea punem aceasta intrebare, specialistii nutritionisti si-o pun tot mai des si cauta si raspunsul corect prin testele de laborator si alte lucrari in domeniu. "Atat carnea alba, cat si carnea rosie, sunt la fel de importante cand ne aflam la varsta de crestere. Cu cat inaintam in varsta, trebuie sa ajustam dieta la noile cerinte ale organismului. Dupa varsta de 40 de ani ar trebui sa ne facem o reevaluare a dietei si sa ne alegem alimentele cu mai multa grijia", declara medicul nutritionist Oana Braga.
Carnea rosie are un continut bogat in proteine si ajuta la dezvoltarea organismului, fiind importanta in perioada de crestere a celor mici. "Contine fier, carnea rosie fiind singurul aliment care aduce o cantitate de fier in plus organismului, prevenind anemia. Carnea rosie contine acizi grasi saturati, care sunt grasimi nesanatoase", a precizat insa Oana Braga.
Grasimile se depun pe artere, ducand in cele din urma la aparitia arterosclerozei. Medicul nutritionist recomanda sa se consume macar o data pe saptamana carne rosie datorita continutului de fier. Cei care obisnuiesc sa consume mai des carne rosie trebuie sa stie ca nu este recomandata o cantitate mai mare de 70-90 de grame pe zi. Un consum prea mare de carne rosie, poate sa duca la aparitia osteoporozei, avertizeaza Oana Braga. Cei care mananca in cantitati prea mari carne de porc prezinta un risc ridicat in aparitia cancerului colorectal si a celui de stomac.
De asemenea, consumul prea mare duce la aparitia bolilor cardiovasculare din cauza acizilor grasi, a mai spus medicul nutritionist. "Exista riscul de obezitate, iar secundar obezitatii, poate aparea diabetul zaharat de tip 2", a completat aceasta.
Dintre tipurile de carne rosie se recomanda, in ordine, cea de vita, de porc si de miel, indeosebi muschiul file. Potrivit unui studiu realizat pe 500.000 de persoane de varsta medie din SUA, se arata ca cei care consuma zilnic in jur de 120 de grame de carne rosie (echivalentul unui hamburger mic) sunt supusi cu 30% mai mult riscului unei morti premature fata de cei care nu consuma carne rosie atat de des.
Spre deosebire de carnea rosie, carnea alba are avantajul de a fi digerata mult mai usor, aduce organismului acizi grasi nesaturati, ajuta la reducerea lipidelor, reducand riscul bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni.
Carnea alba contine, de asemenea, proteine, fier (insa intr-o cantitate mai mica decat cea rosie), zinc, magneziu, vitaminele B2 si B12. "Este permis un consum zilnic de 150-200 de grame, datorita acizilor grasi saturati, care sunt mai putini. Puiul, pestele si curcanul, toate contin acizi grasi polinesaturati (omenga 3 si 6). Acesti acizi sunt esentiali pentru ca organismul nu ii poate sintetiza. In plus, acizii grasi polinesaturati au un efect cardioprotector, avand un efect anti-inflamator la nivelul vaselor de sange", a explicat Oana Braga.
Persoanele diagnosticate cu diabet sau cele care au probleme cu kilogramele in plus sunt incurajate sa consume cat mai des carne alba in detrimentul celei rosii.
"Mare grija insa la modalitatea de preparare, deoarece aceasta poate sa transforme alimentele sanatoase in unele nesanatoase", a conchis medicul Oana Braga.
Astfel, carnea alba este mai sanatoasa preparata la cuptor, fiarta sau pe gratar. Noroc ca, indiferent daca este alba sau rosie, carnea se scumpeste intr-una, asa ca scapam, din lipsa banilor, sa ne chinuim sa o alegem, la cumparaturi.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.