Care este stadiul legii privind operațiunile petroliere offshore

Care este stadiul legii privind operațiunile petroliere offshore

0 286

Ultima vizită a unui înalt oficial american, Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA!, a lamurit multe lucruri in zona politică românească. Era nevoie de acest lucru! Prea am alunecat in conflicte sterile. Prea multă energie consumăm cu apărarea Statului paralel si a lui sistem de fortă in care serviciile și procurorii sunt nu doar deasupra legii, ci chiar a Constituției. Cu Iohannes în frunte! Până când toate astea?
Americanii au schimbat centru de greutate al Parteneriatului strategic cu România pe o noua direcție – ENERGIA, adică pur economica.
Si să nu uităm, în ultima perioada se pare că este mai importanta ENERGIA decăt …corupția!

Care este stadiul acestei legi operațiuniorle petroliere offshore

  • Legea privind operațiunile petroliere offshore a fost aprobată în octombrie 2017 de guvernul Tudose și apoi trimisă în Senat, prima cameră decizională.
  • A fost aprobată de Senat în februarie 2018, fiind trimisă în Camera Deputaților.
  • A trecut prin mai multe comisii din Camera Deputaților pentru avize, iar din aprilie se află în comisia pentru industrii, care trebuie să trimită raport pentru adoptarea în plen.
  • Discuțiile dintre deputați și operatori au făcut ca negocierile să se întindă până cu o săptămână înainte de vacanța parlamentară
  • Acum au mai rămas de discutat prevederile legate de regimul fiscal și este posibil ca acestea să facă obiectul unor negocieri aprinse. În forma aprobată de Senat se prevede că operatorii beneficiază, pe toată perioada derulării acordurilor petroliere, de nivelul de redevență actual. Aceasta este o formă agreată de producători.
  • Mai există însă o prevedere care ar putea stârni discuții aprinse. Aceasta arată că operatorii din Marea Neagră sunt exceptați de la OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor obținute ca urmare a dereglementării prețurilor la gaze și de la OG 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
  • Discuțiile asupra unui capitol esențial din lege, cel referitor la modul în care vor fi taxată producția de gaze din Marea Neagră, au fost amânate pentru marți, urmând ca votul final în plenul Camerei Deputaților să fie dat săptămâna viitoare.
  • Deputații au convenit luni scutirea operatorilor de la obligația de a obține planurile urbanistice zonale pentru lucrările subterane până la terminalele de coastă. Într-un fel, s-a revenit la forma trimisă inițial de Guvern în Parlament, care apoi a fost modificată de Senat.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.