Cardul de sanatate, o noua corvoada pentru medicii de familie?

Cardul de sanatate, o noua corvoada pentru medicii de familie?

0 72
In 3 saptamani, un milion de romani vor primi cardul national de sanatate. Operatia ar fi trebuit sa aiba loc in 2007, dar a fost amanata cinci ani. Nici acum, insa, autoritatile  nu sunt pregatite sa implementeze noul act de indentitate medicala. Ca si in cazul retetei electronice, corvoada cade pe medicii de familie, care se tem nu atat de costuri cat de birocratia pe care o implica distribuirea cardului de sanatate catre pacienti.   Cardul va fi testat in judetul Arad si va fi functional din 1 ianuarie 2013
Distribuirea primului milion de carduri nationale de sanatate incepe in septembrie. Medicul de familie este cel care va inscriptiona si va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul isi da acordul. Dr Sorin Garbacea, medic de familie si vicepresedinte colegiul Medicilor Brasov, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu datele care vor trebui introduse. „Nu stim inca daca va cuprinde datele medicale ale pacientului, aici fiind doua probleme de fapt. Unu, cine introduce aceste date medicale, care sunt destul de multe, mai ales ca pacientii sunt foarte multi cu patologie diversa, in al doilea rand nu stiu exact daca acest card asigura securizarea completa a datelor in acord cu legislatia in vigoare privind securitatea datelor cu caracter personal”.
Medicii de familie brasoveni sunt nemultumiti de noua corvoada pe care o presupune completarea datelor si distribuirea catre pacienti a cardului de sanatate. Medicii au o treaba birocratica in plus pe cap, la care se adauga costurile pentru achizionarea inscriptoarelor si cititoarelor de carduri.
Tot medicii de familie trebuie sa asigure accesul la internet in banda larga, pentru a se putea face comunicarea intre furnizor si serverul CAS, la fel ca in cazul retetei electronice. Potrivit Legii Sanatatii, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pina la sfirsitul lui 2007, insa abia luna viitoare vor fi distribuite primele un milion de carduri catre cetateni. Valoarea unui card este doi euro, banii suportati de Ministerul Sanatatii. Cardul va fi testat in judetul Arad si va fi functional din 1 ianuarie 2013.                                         
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.