CarburanţII vor fi rebotezați datorită Directivei 2014/94/UE a Parlamentului European

CarburanţII vor fi rebotezați datorită Directivei 2014/94/UE a Parlamentului European

0 258
Schimbarea denumirii carburanţilor insoțită de cerculeţe, pătrăţele şi romburile, este o realitate care o vom vedea în zece zile. Data de la care vom alimenta, la pompă, aceeași carburanți dar cu alt nume este 12 octombrie, a.c.
Baza legală a schimbării este Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European ce va intra în vigoare în data de 12 octombrie şi presupune introducerea unui nou sistem de etichetare a carburanţilor.
Directiva se va aplica unitar în toate statele membre UE cât şi în câteva ţări vecine (Islanda, Norvegia, Serbia, Elvetia, Macedonia, Lichtenstein şi Turcia) şi are ca scop armonizarea denumirilor pentru a ajuta conducătorii auto să aleagă combustibilul potrivit pentru vehiculul lor atunci când călătoresc.
Benzina va fi marcată cu litera „E“, care va fi încadrată într-un cerc. Litera va fi urmată obligatoriu de una sau de două cifre, după caz. Astfel, inscripţia „E5“ se referă la benzina cu cifră octanică 95 sau 98, care are maximum cinci procente etanol. Benzina E10, de 95 sau de 98, are 10% etanol în compoziţie. Alimentarea cu acest sortiment poate aduce avarii la un autoturism care nu este compatibil cu standardul E85 (Etanol 85).

Motorina va avea marcajul cu litera „B“, integrat într-un pătrat, urmat de o cifră (în funcţie de procentul de bio-diesel din motorină). Deocamdată, la pompe se poate alimenta doar cu motorină B7, însă ulterior la pompe vom găsi şi motorină B10, dar şi sortimentul XTL. Acesta din urmă reprezintă motorina sintetică.

GPL-ul (la fel ca și alți carburanţii alternativi) va avea un romb, iar pompele de GPL vor fi singurele care nu îşi schimbă numele, dar vor avea cele trei litere în simbolul geometric menționat. De exemplu H2 (în romb) semnifică alimentarea cu Hidrogen, în timp ce pompele de gaz natural lichefiat vor avea avea inscripţia GNL (în romb), iar cele cu gaz natural comprimat vor avea GNC în aceeaşi formă.
Din informațiile la zi, se pare că nu vor fi probleme cu aplicarea directivei, toți comercianții sunt pregătiți să aplice modificarea. La această directivă au aderat și producătorii (constructorii) auto care vor marca bușonul de alimentare cu noile însemne.
Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.