Carambola sau Fructul stea

Carambola sau Fructul stea

0 76

Carambola este fructul unui arbore exotic (Averrhoa carambola), originar din Asia de sud-est, Sri Lanka fiind tara in care se intalneste cel mai des. El mai creste de asemenea in republica Dominicana, Brazilia, Peru, Ghana etc, dar creste cultivata si in Hawaii sau California (SUA).
Fructul este in totalitate comestibil inclusiv pielea externa.
Copacul nu este foarte mare, ajunge la o inaltime maxima de 6 metri, desi poate fi miniaturizat pentru a fi acomodat in apartament. Este unul din putinii pomi fructiferi care vor produce fructe daca au fost plantati din seminte iar recolta este mai mult decat consistenta. Acesta va inflori prima oara la aproximativ 4 ani si va produce intre 80 si 180 de kilograme de fructe. Acestea vor creste din tulpina, la baza frunzelor, aproape oriunde vor avea loc pe suprafata copacului. Acesta creste foarte repede si poate avea 1.5-1.8 metri dupa numai 12 luni.
Fructul este lunguiet, are culoarea galben-verzuie si poate ajunge la doisprezece centimetri. Carambola se caracterizeaza prin cinci nervuri longitudinale adanci, astfel ca taiata transversal se obtin felii de forma unor stele, cu miezul galbui si cu putine seminte, avand gust acrisor si aroma de iasomie; se consuma natur, in salate si cocteiluri de fructe, feliile fiind utilizate si ca elemente de decor.
Coaja este subtire, translucida si este comestibila. Miezul este de asemenea translucid, crocant, dar zemos, avand un gust asemanator merelor sau perelor. Carambola este bogat in antioxidanti si vitamina C, cu o cantitate scazuta de sodium, zahar si acizi. Este o sursa foarte bogata a antioxidantilor polifenolici. Averrhoa Carambola are si proprietati antimicrobiale, mai ales impotriva lui E.coli, Salmonella, Staphylococcus Aureus si Bacillus Cereus, toate bacterii cu rezistenta mare la antibiotice. Totusi datorita complexitatii sale, unele persoane nu se vor putea bucura de aroma sa pentru ca acesta contine acid oxalic, care poate fi daunator cu pietre la rinichi sau care sunt pe dializa. Consumul de catre cei cu probleme la rinichi poate produce in cel mai bun caz sughituri, varsaturi, ameteala si confuzie mentala. In cazurile grave (au fost inregistrate foarte putine) pot aparea complicatii mai grave.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.