Carambol Taubman – Olteanu

Carambol Taubman – Olteanu

0 103


Ceremonia de inchidere a conferintei „Societatea Civila: Perspective”, a prilejuit lui Nicholas Taubman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, cateva pozitionari fata de ultimele modificari aduse Codului Penal
„Sunt destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia. Stim ca aceste probleme exista in Romania; exista in orice societate, inclusiv in cea din care provin eu. Nu este imaginatia noastra; am vazut cu ochii nostri, inclusiv in ultimele saptamani”, a declarat Nicholas Taubman.


Redam mai jos cateva citate din alocutiunea diplomatului american.


?


Amendamentele aduse Codului Penal slabesc din capacitatea procurorilor de a instrumenta cazurile de coruptie…
In cadrul unor intalniri avute cu oficiali romani de rang inalt, am fost informat cu privire la impactul negativ grav pe care recentele amendamente aduse de Parlament Codului Penal si Codului de Procedura Penala l-ar putea avea asupra derularii anchetelor si asupra capacitatii procurorilor de a proba cazurile in instanta in mod eficace. Instrumentele si tehnicile de ancheta pe care acesti parlamentari doresc sa le elimine in Romania sunt exact cele care sunt folosite la scara larga atat in Europa, cat si in Statele Unite, in scopuri de protejare a bunului public si de tragere la raspundere a oficialilor de la toate nivelurile. Aceasta nu este doar opinia mea. Un spectru larg de experti romani si straini si-a exprimat ingrijorarea conform careia, daca sunt promulgate, propunerile de amendamente ar reprezenta un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie”.Modificari ale Codului Penal anormale!
„Nu sunt avocat si nici judecator. Dar bunul simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil, – de exemplu intr-un caz de trafic de droguri – este o lege proasta. Este oare logic sa legiferezi o limita de sase luni pentru anchetele penale? Foarte putini capi ai mafiei ar fi fost vreodata arestati si condamnati pe o astfel de baza juridica. Este oare logic ca suspectii retinuti – inclusiv criminali sau violatori – sa fie eliberati din arest dupa 24 de ore daca avocatul apararii nu se prezinta in fata instantei? Multi dintre dumneavoastra au citit articolele de presa referitoare la propunerea de ridicare a pragului economic pentru infractiunile cu consecinte deosebit de grave la o cifra uluitoare – echivalentul a 9 milioane de euro. Este oare logic? Oare aceste tipuri de schimbari sunt in interesul Romaniei si al romanilor? Vor trimite oare aceste schimbari un semnal pozitiv in strainatate, conform caruia Romania ramane angajata in procesul de reformare a sistemului sau judiciar si de combatere a coruptiei?”.

Amendamentele la CP adoptate fara dezbateri…
Propunerile de amendamente pentru Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt destul de ingrijoratoare, pentru romani si pentru prieteni ai Romaniei, printre care ma numar si eu. Dar la fel de ingrijorator este faptul ca recentele amendamente parlamentare aduse celor doua coduri au fost adoptate aproape fara dezbateri, aproape fara consultari cu autoritatile judiciare si cele responsabile de aplicarea legii, aproape fara transparenta sau responsabilitate fata de opinia publica. Unii au descris acest lucru ca fiind un efort de eliminare a independentei procurorilor, obtinute din greu, aceasta fiind o componenta esentiala a reformelor judiciare din Romania. Indiferent daca acest lucru este adevarat sau nu, nici opinia publica, nici ONG-urile pe care le reprezentati nu au avut ocazia sa evalueze impactul amendamentelor si sa promoveze o dezbatere publica completa si responsabila in acest sens. Data fiind importanta pe care reforma judiciara si combaterea coruptiei o au pentru Romania, poate ca nu ar fi trebuit mers pe astfel de cai scurte in detrimentul parcurgerii unui proces democratic normal si responsabil”.

Libertatea presei in pericol
„Una dintre cele mai mari realizari ale Romaniei in perioada post-comunista a fost formarea unei prese robuste si independente – lucru vital pentru succesul oricarei democratii. Recent, am avut ocazia de a ma intalni cu membri ai doua ONG-uri importante in domeniul mass-media – Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei – si stiu ca si ei sunt ingrijorati cu privire la potentialul impact al amendamentelor aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala asupra activitatii vitale a jurnalistilor din aceasta tara. I-am felicitat pentru eforturile lor de promovare a jurnalismului independent si de protejare a dreptului constitutional la informare al romanilor. A fost surprinzator pentru mine faptul ca, atunci cand un post de televiziune a difuzat, recent, un reportaj referitor la un presupus act de coruptie a unui oficial, reactia unora a fost aceea de a ataca institutia de presa si jurnalistii care au realizat reportajul, in loc sa se axeze pe acuzatiile grave semnalate de mass-media. Stim ca exista intotdeauna tentatia de a ‘omori mesagerul’, vorba vechii zicale. Dar rolul jurnalismului de investigatie este mult prea important pentru a fi pus in pericol in acest mod. Consider ca legislativul ar trebui sa isi consolideze propriul sentiment al responsabilitatii, in loc sa incerce sa restrictioneze eforturile unei prese libere de a-si exercita rolul legitim in Romania, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente”.


?


Europa are alte valori morale


Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a fost primul oficial roman care a replicat diplomatului american. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a vorbit in nume personal atunci cand a criticat noua forma a Codului Penal, a declarat joi, la postul Realitatea TV. Acesta a subliniat ca, la randul sau, a criticat pozitia diplomatului american din perspectiva diferentelor etice dintre SUA si Europa.


Presedintele Camerei Deputatilor, Tot joi, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat pentru ROMPRES, ca ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Nicholas Taubman, ar trebui sa se cantoneze in limitele mandatului sau in ceea ce priveste calitatea legislatiei romanesti si l-a invitat sa comenteze legislatia americana data in ultimii ani.


Statutul de ambasador egal cu cel de …diplomat?


Presedintele Camerei Deputatilor l-a invitat pe ambasadorul american „sa-si respecte statutul de diplomat sub buna-cuviinta”.
„Ma intreb cum ar reactiona Congresul american daca vreun ambasador european si-ar da cu parerea despre legile adoptate acolo?”,
a mai spus Bogdan Olteanu.


„Eu cred in prietenia d-lui Taubman pentru Romania si am aceeasi prietenie pentru America. Imi pare rau ca, atunci cand dl. Taubman poate spune adevaruri dureroase despre Romania, pe care si societatea romaneasca si le-a asumat, nu putem, iata, spune si noi niste adevaruri despre dl. Taubman”, a afirmat Olteanu.
Liderul liberal a adaugat ca pentru ‘afirmatiile in nume personal ale unui om politic devenit ambasador’ nu se pune problema unei crize diplomatice intre SUA si Romania: ‘Atat dl. Taubman si eu stim sa ne tragem consecintele propriilor declaratii’.


In America nu e ca la …noi!


Ulterior, Olteanu a apreciat ca modul in care Nicholas Taubman, om de afaceri si sponsor al campaniei presedintelui american George W. Bush, a obtinut mandatul de ambasador ar putea fi calificat drept coruptie in Romania.
„Eu va intreb cum ar fi reactionat romanii daca, in anul 2000, Ion Iliescu ar fi numit unul din sponsorii lui de campanie ambasador, cum ar fi reactionat romanii daca in 2004 Traian Basescu il punea pe raposatul Gheorghe Anghelescu ambasador. Asa sunt valorile in Europa, altele decat in Statele Unite. Nu-mi schimb parerea despre valorile europene, asa cum cred ca americanii isi vor pastra parerea despre valorile lor”, a declarat Olteanu.
Presedintele Camerei Deputatilor a aratat ca in Statele Unite exista constrangeri semnificative ale libertatilor individuale, constrangeri care au fost ‘exportate’ chiar in anumite tari europene si care constituie „efectele extrem de regretabile a ceea ce se numeste acum razboiul impotriva terorismului”.


?Olteanu a subliniat ca Romania isi asuma aceasta lupta, dar a pledat pentru respectarea libertatilor individuale. „Este o politica asumata si in Romania, dar in acelasi timp este o politica pe care nici toti americani nu o impartasesc si nu inseamna ca toti romanii trebuie sa o impartaseasca in ceea ce priveste libertatile fundamentale si garantarea acestora. Eu sper sa ne intoarcem cat mai repede la un regim in care libertatile fundamentale, libertatea de intimitate a vietii private, libertatea de comunicare, libertatea de a calatori sa fie mai putin ingradite, pentru ca, pana la urma, scopul teroristilor este: sa renuntam la libertatile noastre in favoarea regulilor lor”, a aratat presedintele Camerei Deputatilor.


Epilog 1.


„Statele Unite ale Americii nu se confunda cu dl. Taubman’ si ca ambasadorul american a vorbit in nume personal si ‘tot in nume personal a primit si acest raspuns”, ?a spus presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
?„Sunt destul de ingrijorat cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului …, toate in caliatate de prieten al Romaniei” a subliniat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Nicholas Taubman,
Ca intotdeauna, in istoria ultimilor decenii, englezii nu pot fi decat in acord cu americanii. Intru-un comunicat remis ROMPRES, Ambasada Marii Britanii a aratat ca impartaseste ingrijorarea guvernului SUA ca, in cazul in care sunt aprobate in forma actuala, amendamentele propuse la Codul Penal si Codul de procedura penala ar putea diminua capacitatea autoritatilor romane de a investiga si urmari in justitie persoanele suspectate intr-o gama larga de infractiuni grave.


?


Epilog 2.


Potrivit BBC, ambasadorul Nicholas Taubman a raspuns declaratiilor presedintelui Camerei Deputatilor intr-un comunicat de presa, sustinand: „Am vorbit ca un prieten al Romaniei, care este unul dintre aliatii cei mai importanti ai Americii. Cand voi observa probleme care ar putea afecta relatia noastra speciala nu voi inceta sa ma exprim. Punctul meu de vedere a fost destul de clar si il sustin in continuare”.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.