Capitala verde europeana a anului

Capitala verde europeana a anului

0 217

Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu lanseaza o noua provocare in domeniul protectiei mediului. Incepind cu anul 2010, unul dintre orasele europene cu peste 200.000 de locuitori va fi declarat “Capitala verde europeana a anului”.
Manifestarea este deschisa oricarei localitati care indeplineste acest criteriu din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, plus inca trei state aflate in Aria Economica Europeana (EEA) – Norvegia, Islanda si Lichtenstein.
Inscrierile pentru primii doi ani de competitie – 2010 si 2011 – pot fi trimise pina la 1 octombrie 2008. Cei care transmit aceste aplicatii sunt reprezentantii autoritatilor locale.
Europa este in prezent o societate preponderent urbana – patru din cinci cetateni ai Uniunii Europene locuiesc la oras. Astfel, marile provocari ce tin de domeniul protectiei mediului se concentreaza in aglomerarile urbane. Sarcina autoritatilor locale este foarte importanta fiindca ele trebuie sa gaseasca solutii pentru a echilibra nevoia fireasca de dezvoltare si presiunea exercitata asupra mediului inconjurator in aceste conditii, inclusiv sa tina in friu factorii care favorizeaza periculosul efect de incalzire globala.
Manifestarea “Capitala verde europeana a anului” porneste de la aceste premise si, prin intermediul ei, Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu isi propun sa incurajeze identificarea si aplicarea acelor solutii novatoare, ingenioase si eficiente care sa asigure o reala protectie a mediului inconjurator si sa imbunatateasca, astfel, calitatea vietii cetatenilor Uniunii Europene.

Scopul manifestarii
Scopurile declarate ale manifestarii “Capitala verde europeana a anului” sunt evidentierea si rasplatirea eforturilor administratiilor din acele localitati care si-au indeplinit in mod constant obiectivele privind protectia mediului; incurajarea oraselor in stabilirea unor tinte ambitioase in domeniul protectiei mediului si al dezvoltarii durabile; furnizarea modelelor de actiune si promovarea celor mai bune idei si practici de aplicat pentru toate aglomerarile urbane din spatiul Uniunii Europene.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile au in acest moment in desfasurare o serie de programe si proiecte menite sa scada nivelul poluarii, sa protejeze habitatele naturale si sa asigure o imbunatatire a calitatii apei si aerului. Dar pentru ca aceste proiecte sa dea roade este nevoie de implicarea activa a tuturor factorilor societatii romanesti si, in special, a autoritatilor care gestioneaza interesele localitatilor din Romania.
“Timp de atitia ani ne-am referit la dezvoltare si la ameliorarea nivelului de trai dintr-o perspectiva strict economica. A venit momentul sa intelegem ca, totusi, imbunatatirea calitatii vietii tine mai ales de mediul in care traim, pentru ca un mediu curat – mai putin poluat – inseamna o viata mai sanatoasa pentru noi toti. De aceea, cred ca o manifestare cum este “Capitala verde europeana a anului” nu poate decit sa motiveze comunitatile urbane in a identifica si aplica acele solutii care sa le asigure oamenilor o viata mai buna, mai curata, mai sanatoasa. De aceea ii invit pe reprezentantii administratiilor locale din orasele care indeplinesc criteriile de participare sa se inscrie in aceasta competitie si sa isi faca auzita vocea la nivel european.”, spune presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Zoltan Levente Nagy.

L.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.