Când vine vorba de „ardelenisme”, Pecican e cam bolovan…

Când vine vorba de „ardelenisme”, Pecican e cam bolovan…

0 827

Ziarul Adevărul publică un articol cu titlu bombastic: Fapte puţin ştiute despre cum s-a făcut Unirea din 1918″. Si apoi fraza incriminata care, chpurile, i-ar fi  scăpat lui Ion Brătianu: „Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!“
Materialul “şocant” este o prelucrare a unei persoane necunoscute Florina Pop, după un articol de Ovidiu Pecican şi ne este prezentat ca un fel de demitizare a Marii Uniri.

Pe scurt: Florina Popîl citează pe Ovidiu Pecican, care citează un articol publicat sub semnătura lui Panait Istrati în periodicul genevez „La Feuille” pe 24 mai 1919, articol încheiat cu fraza … care i-ar fi scăpat altădată „marelui Ion Brătianu”, tatăl celui actual, care a zis: „Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!”. Şi ni se mai oferă un rezumat al ideilor lui Ovidiu Pecican: Bunaoara Pecican vorbeşte de existenţa unor scrisori, a unor rapoarte mai mult sau mai puţin oficiale, fărâme memorialistice şi articole ori acte oficiale care arată cum s-a făcut Unirea din 1918 cu Transilvaniei, şi cum nu este descrisă în manualele de istorie…” 
Demitizare” de doi bani”?! Se lanseaza apoi aberatia ca de fapt transilvănenii nu ar fi  dorit Unirea cu România,  care a fost făcută violent. Parcă seamănă cu tezele comuniste de la Chişinău, nu?

Pe tanara Florina Pop oarecum o scuz, probabil este o pseudo-jurnalistă, mai atrasa de… afirmatiile postcomunistului L. Boia și, ca orice incepătoare, mai ...impresionată de „misterele” despre 1919, „luptă” şi ea pentru… demitizarea istoriei românilor. Însă Ovidiu Pecican este ditamai… doctor în istorie, om batrân, cu scaun la cap (sper!) nu are cum să nu ştie despre conceptul de critică a izvoarelor.
Pe scurt: sursele folosite în scrierea istoriei trebuie încadrate în timp, în contextul evenimentelor, Ori tocmai în aceasta constă trucul lui Ovidiu Pecican : articolul lui Panait Istrati este scos din contextul lui istoric. În primul rând trebuie spus că articolele de presă se numără printre sursele tratate cu maximă precauţie de către istorici si au doar rolul de a ilustra atitudini şi curente de opinie, nicidecum pentru stabilirea faptelor Dar haideţi să vedem ce se petrecea în jurul datei de 24 mai 1919, data publicării articolului lui Panait Istrati în Elveţia.

La Paris era în plină desfăşurare Conferinţa de Pace care retrasa graniţele Europei conform principiului naţiunilor. La Budapesta fusese proclamată pe 21 martie 1919 Republica Sovietică Ungară, o încercare de a menţine sub control fostele teritorii imperiale cu sprijinul noii formate Uniunii Sovietice. Pe 15 aprilie a început prima fază a războiului dintre România şi Republica Sovietică Ungară, desfăşurată în Transilvania. După aproape 2 săptămâni de lupte, pe 2 mai, guvernul comunist de la Budapesta cerea României încheierea păcii – Armata Română ajunsese pe Tisa. Şi încă un detaliu: titlul articolului lui Panait Istrati, cunoscut militant de stanga, cu „studii” la Moscova este „Despre conferinţa: „Un popor martir”. Nu am citit acest articol, dar bănuiesc că este vorba de o critică la adresa uneia din multele conferinţe organizate de liderii românilor transilvăneni în Europa occidentală pentru promovarea Unirii de la 1 decembrie 1918. Panait Istrati (care a trebuit să facă vizita în Rusia lenistă pentru a se lămuri de adevarata a bolșevismului), era atunci în tabăra cealaltă, a social-democraţilor occidentali pe cale de a se bolşeviza. 

Articolul, violent anti-românesc al lui Panaint Istrati a apărut într-o perioadă în care România dădea peste cap planurile sovietice din Europa centrală şi de est şi avea ca ţintă combaterea conferinţelor pro-româneşti. (Am notat aici câteva idei despre evoluţia de frunză în bătaia vântului a lui Panait Istrati).
Cât despre afirmaţia lui Panait Istrati că Ion Brătianu ar fi spus „Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!” nu îi prea pot acorda mare credit, având în vedere sursa acestui citat. Doar îmi sare în ochi, scrie G.Damian, asemănare cu sloganul comunist de la Chişinău „românii vor Basarabia fără basarabeni”.

 P.S. 
Cine este …”istorica”cugetatoare Florina Pop? O juna oarcare ce … pune pe hartie o prostie si-ajunge mare shmekerie… Este o tânără clujeancă, peste noapte bagata in seama… dintr-o  prostie: ea  este fostă concurentă… la MasterChef și Hell’s Kitchen. Acum, pe langa istorie, a devenit  pasionată de gătit, în trecut șef de sala de restaurant în complexul studențesc Hașdeu, 
actualmente doctorandă la … Agronomie și, pe viitor, spera sa fie proprietară de cofetărie cu produse tradiționale!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.