CAND STATUILE VORBESC…

CAND STATUILE VORBESC…

0 164

D.D.Rujan

Aminteam, zilele trecute, despre puzderia statuilor, busturilor, a placilor comemorative ori a altor insemne de marcare a unui trecut etnic controversat, care au impanzit Transilvania, din 1989 incoace. Bazandu-se pe incultura multora dintre „factorii de cultura” locali sau exploatand vidul de legislatie in legatura cu cine poate si cui i se poate ridica statui ori busturi in Romania, radicalii udemeristi se pot lauda cu performanta amplasarii ori „reabilitarii” aproape a tuturor insemnelor horthyste ori antiromanesti.
KOSSUTH este un exemplu. Ca numar de statui ori busturi, este intrecut, poate, doar de Mihai Eminescu.
Greu de crezut, Ministerul Culturii are date detaliate doar despre existenta a sase monumente MIHAI EMINESCU, ridicate pe teritoriul romanesc, incepand cu prima statuie, dezvelita la 16 octombrie 1911, la Galati, sculptura realizata de Frederic Storck.
Adevarat, cel dintai bust, din ghips, a fost amplasat in Sala Ateneului, din Bucuresti, chiar in anul mortii poetului (1889).
LA IASI, insa, locul de romantica intoarcere a poetului, prima statuie din bronz s-a ridicat abia in 1929, iar la Constanta, sculptorul Oscar Han realizeaza, in 1930, statuia ce aminteste de dorinta lui Eminescu in poezia „Mai am un singur dor”…
In aceasta vreme doar lui Horthy nu au apucat extremistii maghiari sa-i ridice o statuie in Ardeal ! In total, de la Revolutie incoace, se aproximeaza la peste 200 numarul de statui, busturi, obeliscuri si placi comemorative, ce au fost amplasate in Transilvania, in vreme ce simboluri de referinta ale culturii si istoriei romanesti au fost distruse ori profanate.
BA CHIAR IN 1996, cu prilejul unui Congres mondial al reformatilor, proaspatul episcop Tokes Laszlo reuseste sa impuna, la Oradea, dezvelirea unei statui printesei Laorantfby Zsuzsanna! Unde? Exact in parcul in care horthystii au distrus, in anul 1940, un splendid bust al poetului Mihai Eminescu, la fel de drag romanilor, ca si Petofi Sandor, ungurilor !
Intrebam si acum : DE CE TREBUIA pusa statuia printesei Zsuzsanna acolo unde existase multi ani bustul poetului national al romanilor ?
Greu de inteles. Ca si lipsa de reactie a ministrului de atunci al Culturii, un pictor ajuns demnitar din te miri ce motive, ca nici macar om politic nu era… Iar astazi, UDMR este la guvernare, iar episcopul Tokes Lazslo are o relatie privilegiata cu Presedintele Basescu…
Ca si cu Ion Iliescu, odinioara !

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.