Cand ii apuca dracii pe avocatii Diavolului

Cand ii apuca dracii pe avocatii Diavolului

0 86

Daca acest lucru ii consoleaza cu ceva pe justitiabilii mioritici, avocatimea este o breasla teribil de invrajbita in Romania. Cel mai bun exemplu de mancatorie intre purtatorii de robe in procese este conflictul dintre conducerea Baroului Brasov si forurile de la Bucuresti. Decanul avocatilor brasoveni, av. dr. Aurel Teodor Moldovan, este un contestatar cu state vechi al maniei conducerii centrale de a gestiona accederile in tagma avocatilor, prin eforturile pe care le face de a muta examenele din teritoriu la Bucuresti, unde se decide cine anume intra in casta si cine, in baza unor examene contestate mai ales la Brasov. Ultimul incident al acestui conflict deschis s-a consumat in week-end, cand la Bucuresti a avut loc Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Desi decanul Aurel Moldovan sustine ca nici macar nu a fost prezent la lucrari, ziarele locale de luni, preluand informatii din mediile centrale, au informat despre propunerea scandaloasa a decanului brasovean ca fiilor de avocati sa li se asigure accesul automat in breasla, in calitate de progenituri ale parintilor avocati. Dr. Moldovan s-a vazut nevoit sa clarifice confuzia, pe care o considera o noua lucratura a conducerii de la Bucuresti, care incearca sa-l discrediteze, in speranta ca va inceta sa conteste forurilor centrale monopolul asupra examenelor de intrare in barourile teritoriale.
Potrivit declaratiilor sale, decanul brasovean a facut doar aluzie la protectiile de care se bucura practicantii altor bresle inrudite, cum sunt cele ale magistratilor, notarilor, lichidatorilor judiciari si executorilor judecatoresti si a sustinut ca fiii de avocati au privilegiul de a face practica in cabinetele parintilor, unde au ocazia sa-si perfectioneze cunostintele pe care le dobandesc, de altfel la fel de mult in mediul familial ca si in cel universitar.
Denuntand lupta acerba dintre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Barourile Judetene, Aurel Moldovan considera ca imixtiunea Uniunii in organizarea examenelor teritoriale diminueaza autoritatea tutelara a barourilor. Decanul brasovean considera, de asemenea, ca juristconsultii cu o vechime mai mica de 5 ani nu ar trebui sa aiba posibilitatea de a fi aparatori in anumite instante precum Inalta Curte de Casatie si Justitie si ca ar trebui sa fie absolventi de masterat, doctorat sau sa aiba o anumita perioada de vechime pentru a intra in instante.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.