Cancescu, audiat de parlamentari pentru afacerea „Castelul Bran”

Cancescu, audiat de parlamentari pentru afacerea „Castelul Bran”

0 123

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu (PNL) a dat piept, pana la urma cu membri Comisiei parlamentare de ancheta a retrocedarii Castelului Bran, precum si a modului de ofertare a acestuia spre administratia brasoveana de catre mostenitori. Dupa doua convocari in care nu s+a dat dus de pe mosie, Cancescu a dat curs, saptamana trecuta? invitatiei la dezbaterile Comisiei parlamentare, condusa de deputatul pedist Dumitru Ioan Puchianu.


Comisia in cauza a fost infiintata ca urmare a suspiciunilor privind existenta unor nereguli si ilegalitati in demersul de retrocedare a Castelului catre Dominic de Habsburg, dar si ca oferta de vanzare s-a facut direct la CJ Brasov si nu catre Ministerul Culturii, care are drept de preemtiune.


In contextul in care Aristotel Cancescu refuzase de doua ori sa se prezinte la Comisia de ancheta, membrii acesteia au cerut Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa sesizeze organele abilitate.


In aceasi zi cu Cancescu, a mai fost audiat si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Referitor la audiere, Cancescu a declarat ca „am prezentat exact tot ceea ce s-a intamplat si am predat o caseta cu inregistrarea sedintei plenului CJ cand s-a luat decizia negocierii cumpararii Castelui Bran”. Totusi, Aristotel Cancescu a adaugat ca „nu vad rostul acestei comisii, care este condusa de un parlamentar democrat care vrea sa-si faca imagine”, referindu-se cu certitudine la Dumitru Puchianu.


?


Cancescu improasca cu vina


?


Totodata, Cancescu sustine ca niciodata CJ Brasov nu a acceptat sa plateasca 60 de milioane de euro proprietarilor castelului, care au facut o oferta in acest sens. Presedintele CJ Brasov ca ministrul Culturii a gresit cand a lansat suma de 15 milioane de euro ca posibila valoare a castelului si ca declaratiile acestuia au avut o importanta mare in generarea scandalului legat de vanzarea castelului. Referitor la suma pe care CJ era dispus sa o plateasca pentru cumpararea castelului, Cancescu a spus ca, „daca planul de afaceri era in regula“, ar fi platit 2,6 milioane de euro.


Gura targului vorbeste insa ca datele si probele prezentate de presedintele CJ Brasov ar fi intarit mult mai mult suspiciunile legate de maniera in care s-a facut oferta de vanzare, de pretul vehiculat (60 de milioane de euro la vremea respectiva), dar si de implicarea directa a administratiei judetene in „afacerea Bran”.


Interesant este si faptul ca parlamentarii n-au reusit sa calrifice cum de exista un plan de exploatare a obiectivului inainte sa fi fost facuta oferta de vanzere catre administratia judeteana a Castelului Bran.


Iorgulescu isi aroga merite


?


Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu s-a aratata mirat de conditiile in care s-a ajuns ca CJ Brasov sa se substituie titularului dreptului de preemtiune si nu stie nici de unde a ajuns sa fie aruncat pe piata, suma ceruta de proprietarul Castelului, fara nici o evaluare prealabila. Ministrul sustien ca doar interventiile sale si ale presei au blocat pagubirea bugetului judetean si national de o suma imensa.


Ramane de vazut la ce concluzie va ajunge Comisia parlamentara de ancheta. Intre timp pretul Castelului a juns la 100 de de euro, fiind expus vanzarii pana site-urile si televiziunile americane.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.