Cancerul la colon si stomac, detectare ultrarapida!

Cancerul la colon si stomac, detectare ultrarapida!

0 58

Cancerele la colon si stomac vor putea fi diagnosticate mai rapid cu ajutorul a doua noi teste de sange, mai ieftine si mai usor de realizat decat procedurile invazive sau examenele neplacute.
Testele, dezvoltate de firma belgiana de biotehnologie OncoMethylome si de un cercetator german, folosesc mostre de sange pentru a detecta semnale genetice specifice bolii si pot indica daca tumorile urmeaza sa se raspandeasca.
Ernst Kuipers, specialist la Universitatea Erasmus din Rotterdam, care nu a fost implicat in cercetare, sustine ca noile teste reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste realizarea de examene medicale mai putin stanjenitoare pentru pacienti.
„Mostrele de sange pot fi recoltate de asistente sau medici fara a fi necesare echipamente sau stagii de formare speciale”, a spus Joost Louwagie, de la OncoMethylome.
Ulrike Stein, care a prezentat rezultatele cercetarilor la un congres de specialitate care a avut loc la Berlin, a spus ca testul pe care l-a elaborat este primul capabil sa detecteze semnelele unei gene specifice, S100A4, asociata cancerului.
Testul lui Stein poate identifica mai multe forme de cancer, inclusiv pe cele colorectal si gastric, si are potentialul de a identifica pacientii in al caror organism tumorile risca sa se extinda.
„Pacientii care sufera de cancer au o cantitate semnificativ mai mare de gene S100A4 in organism decat persoanele sanatoase”, a spus ea.
„Faptul ca suntem capabili sa detectam existenta acestei gene in sangele pacientului ne ajuta sa observam cursul bolii, monitorizarea putandu-se face pe parcursul mai multor ani si in timp ce se testeaza diverse tratamente”, a adaugat ea.
Cancerul colorectal afecteaza una din 17 persoane si este al doilea tip de cancer cu cea mai mare rata de mortalitate din Statele Unite si Europa.
Astfel, anual, 560.000 de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, aproape jumatate decedand din cauza acestei boli. Cu toate acestea, incidenta deceselor poate fi redusa daca maladia este detectata in stadiu incipient, cand poate fi tratata.
Cu toate ca testele traditionale – cum ar fi examinarea interna prin intermediul colonoscopiei sau alte analize – sunt eficiente, ele pot fi invazive, costisitoare si neplacute.
Stein si colegii ei de la ECRC Charite University of Medicine si de la Centrul Max-Delbrueck pentru medicina moleculara din Berlin au analizat mostre de sange prelevate de la 185 de pacienti suferind de cancer de colon, de la 190 de pacienti cu cancer rectal si de la 91 de pacienti cu cancer gastric. In plus, ei au analizat si mostre de sange prelevate de la 51 de persoane sanatoase.
In cadrul testelor, ei au identificat o gena-semnal, care apare in cantitati mari la persoanele suferind de cancer si in cantitati si mai importante la cele in al caror organism tumorile s-au raspandit.
Echipa Louwagie a colectat mostre de sange inainte de operatie de la 193 de pacienti suferind de cancer colorectal si de la 688 de persoane monitorizate prin examinari interne realizate cu ajutorul colonoscopiilor. Aceasta echipa a cautat sa identifice doua variatii genetice – SYNE1 si FOXE1 – cunoscute ca avand legatura cu formarea tumorilor si a stabilit ca nivelul acestora este mai mare la pacientii suferind de cancer colorectal.
OncoMethylome a anuntat, in august, ca poarta discutii avansate cu mai multe companii pentru licentierea drepturilor asupra testului sau.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.