Cancerul de prostata si birocratii

Cancerul de prostata si birocratii

0 58

Barbatii care lucreaza intr-un birou sunt mai expusi in fata riscului de declansare a cancerului de prostata, comparativ cu barbatii care au joburi mai active, potrivit unui studiu al cercetatorilor suedezi de la Karolinska Institute, publicat in British Journal of Cancer, relateaza dailymail.co.uk.
Acest studiu a descoperit ca barbatii care isi petrec cea mai mare parte a vietii pe scaun, in fata biroului, sunt cu 30% mai predispusi sa se imbolnaveasca de cancer la prostata, comparativ cu barbatii care au joburi foarte active.
Analizand stilurile de viata a 45.000 de barbati cu varstele cuprinse intre 45 si 79 de ani, cercetatorii suedezi au descoperit ca barbatii ale caror profesii implica activitati fizice intense sunt cu 28% mai putin predispusi sa sufere de cancer la prostata.
In schimb, barbatii care isi petrec jumatate din timpul de lucru stand in fata biroului sunt cu 20% mai putin predispusi in fata riscului de imbolnavire, comparativ cu barbatii care raman asezati pe scaun pe intreaga durata a unei zile de munca.
Alte forme de exercitii fizice au un impact major asupra acestui risc de imbolnavire: barbatii care practica mersul pe jos sau ciclismul amator timp de o ora pe zi beneficiaza de un risc de imbolnavire cu 14% mai mic, comparativ cu cei care merg pe jos sau pedaleaza mai putin de 40 de minute pe zi.
Desi practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice este recomandata pentru sanatatea generala a organismului, dovezile despre efectul lor benefic asupra riscului de aparitie a cancerului de prostata nu erau cunoscute pana in prezent.
Potrivit cercetatorilor suedezi, exercitiile fizice practicate de barbati atat in perioada de tinerete, cat si la o varsta mijlocie, prezinta o influenta directa asupra riscului de declansare a cancerului de prostata. Ei nu au descoperit deocamdata cauza acestui fenomen, insa acesta ar putea avea legatura cu anumiti hormoni asociati cu aparitia cancerului, printre care se afla si testosteronul.
Studiile precedente au sugerat faptul ca o dieta bogata in fructe si legume reduce considerabil riscul de aparitie a acestei maladii care afecteaza peste 35.000 de britanici in fiecare an.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.