Canale ce intereseaza Romania

Canale ce intereseaza Romania

0 66


Este vorba de doua canale navigabile care aduc plus si minus Romaniei: canalul Bucuresti-Dunare cu plus si canalul Bastroe cu minus????????????


?


Ma bate gandul ca, in primul caz, Ceausescu a inceput sa se suceasca in mormant, caci visul sau de a transforma Bucurestiul in port la Dunare si Marea Neagra se va realiza in urmatorii patru ani. Astfel, Ministerul Transporturilor a anuntat reluarea lucrarilor la canalul Bucuresti-Dunare de unde au ramas ele incurcate la sosirea Revolutiei.


Dupa ce lucrarea si initiatorul ei au fost blamati la stalpul infamiei, iata ca ideea pare viabila, dand si UE un mic branci spre deschiderea ochilor. Caci la terminarea lucrarilor, Bucurestiul va avea acces naval atat la Marea Neagra si Marea Mediterana, cat si la Marea Nordului, pe Dunare in sus si apoi, pe teritoriul german pe canalul Dunare-Main-Rhein. ?


?


In ce priveste canalul Bastroe ( “repede” in ruseste), acesta creaza nu numai pagube pecuniare/economice Romaniei, ci si dezechilibru in ecosistemul Deltei Dunarii, spatiu protejat si recunoscut pe plan international din motive pe care nu le mai amintesc, fiind binecunoscute.


Cu toate ca Romania a protestat in repetate randuri, Ucraina a continuat, cu unele intreruperi, sa lucreze la finalizarea acestui canal.


Recent insa, Comisia Europeana a hotarat sa stopeze lucrarile.


Comisarul european pentru Transporturi, Jaques Barrolt declara:


“Procesul este urmatorul: comisarul redacteaza o scrisoare catre Ucraina, pe care o atentioneaza asupra problemelor de mediu grave pe care le presupune canalul Bastroe.”


Si comisarul european pentru Mediu,Stavros Dimas, s-a pronuntat impotriva canalului, dar ministrul roman al Mediului arata ca a primit din partea Ucrainei o nota prin care aceasta ii anunta hotararea unilaterala de a continua lucrarile de finalizare. De aceea el a si cerut Consiliului si statelor membre interventia urgenta a autoritatilor europene. Pana acuma au raspuns pozitiv Ungaria, Estonia si Franta.


?


Personal nu am incredere intr-o interventie eficienta din partea autoritatilor europene, pentru ca asa e lumea impartita la rascruce de vanturi.


?


Dan Bota


??????????????????????? ??????????????????????? ????

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.