Campania PRIMA SPAGA sau bifarea unui rateu!

Campania PRIMA SPAGA sau bifarea unui rateu!

0 150

?


Nu avem inca potentialul de a ne rupe de vechile obiceiuri balcanice – ciubucul, spaga, bacsisul etc. asa cum nu ne putem rupe de naravul insusit in „luminosul” comunism ceausist, de taierea de panglici, de bilantul festivist, de actiuni facute doar pentru a fi bifate, …


Am sperat, atunci cand am auzit prima data de campania „Prima spaga” – ca aceasta sa fie altfel, sa fie un moment de start intr-o lupta consecventa si reala impotriva coruptiei. Campania, mai sus amintita, s-a derulat in perioada septembrie-decembrie 2007 si, cel putin dupa cum declara cei care au organizat-o, ea s-a adresat tinerilor care vor activa in domenii frecvent asociate cu coruptia mica.


Scopul acesteia a fost sa creasca gradul de informare cu privire la prevederile legale referitoare la conditionarea exercitarii functiei publice, de primirea de mita.


Din pacate totul a fost de un formalism ce poate rivaliza cu vechile „scheme” ce se faceau pentru educatia pionierilor sau UTC-istilor de ieri, cei care ne conduc astazi. Peste toate acestea s-au suprapus multe stiri despre nereguli in derularea unor programe a lui Transparency International Romania, iar Victor Alistar, directorul executiv al institutiei si Monica Macovei, fosta ministra a Justitiei, ne-au facut sa ne reamintim de o invatatura veche – „fa ce zice popa, nu ce face popa”!!!


Desi Victor Alistar, director executiv Transparency International Romania a incercat sa ne convinga ca totul a mers bine, lucrurile stau cu totul diferit.


„In aceasta campanie ne-am adresat tinerilor din administratie, cei care intra in sistem, si am incercat sa le explicam de ce nu este rentabil pentru ei si pentru viata lor profesionala sa ia spaga, pentru ca in acel moment devin captivii sistemului. Fac un dublu pret: cel care da spaga cumpara un serviciu, dar mai cumpara un lucru – dependenta profesionala” declara Alistar. Asa o fi? !


Noi insa credem ca lucrurile stau cu totul altfel!


Toti tinerii care vin in administratie nu vad altceva decat


?



  • cum se fura din asfaltari sau montajul bordurilor,
  • cum se jefuieste un buget
  • cum se dijmuiesc investitiile sau reparatiile,
  • cum nu se aplica legea de sus si pana jos in administratie
  • cum ?Prefecturile, desi sunt obligate, au uitat cum se da o viza de legalitate;
  • cum „Curtea de conturi” este de multa vreme, „cea mai moarta” institutie din Romania,
  • ca transparenta administrativa, desi e prevazuta prin lege, ramane o utopie, etc. etc.

Si peste toate acestea sa-i mai spunem d.lui Alistar ca in administratie nu se mai ocupa posturile prin concurs, ci dupa sistemul pcr? (Pile, Cunostinte, Relatii), ca aceste servicii sunt pline de nepoate si cumetre.


Pentru a arata ca si altii cred ca noi, il citam pe Radu Mateescu, presedintele Fundatiei Concept, care este de parere ca exista si concluzii negative si anume ca oamenii au inceput sa se sature de campanii pe tema anticoruptiei.


Concluzia noastra a fost ca deja exista un bagaj extrem de mare privind subiectul anticoruptiei. Credem ca reactia pe acest subiect a inceput sa scada …subiectul deja s-a perimat, consideram ca tinerii din Romania stiu foarte clar ce vor” declara Radu Mateescu.


Domnule Alistar va propunem o alta campanie.


Initiati o campanie care sa nu se termine decat atunci cand se va separa, printr-o lege clara, fara echivoc, adica cu sanctiuni severe, functia publica de cea politica.


Aici e problema! Atata timp cat un functionar public nu este protejat de sefii si functia publica este amalgamata „iliescian-basescian” cu interesele din spatele diferitilor sefi de partid, nu legea ci coruptia va stapani Romania!


?


Horia D.R.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.