Calul de Brasov este pe placul presei franceze

Calul de Brasov este pe placul presei franceze

0 85
Presa franceza a venit la Brasov sa se documenteze in scandalul carnii de cal din Marea Britanie. Jurnalistii din Hexagon  vor vizita abatoarele brasovene ale caror nume au fost vehiculate in incidentul in care occidentalii incearca sa dea vina pe procesatorii romani. Francezii au aflat ceea ce controalele Ministerului Agriculturii si Directiei Sanitar Veterinara au aratat deja: de la Brasov nu s-a livrat in Europa carne de cal sub eticheta de carne de vita.
Scandalul a izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute, cand in Marea Britanie au fost descoperite cantitati mari de carne cal in produse care ar fi trebuit sa contina carne de vita. Marfa fusese importata de la un mare procesator din Franta, care se aprovizionase de la o alta companie franceza care afirma ca a importat la randul ei carnea de la firme din Romania. In cautarea adevarului, reporterii francezi au batut drumul pana la Brasov. Ceea ce au gasit la noi nu se potriveste, deocamdata, cu isteria declansata pe cele doua maluri ale Canalului Manecii. Axel Monnier, reporter TF 1, a spus ieri ca a venit ca sa verifice si sa intelegeaga de ce toata lumea acuza Romania. „Pur si simplu vrem sa relatam adevarul, pana acum nu am gasit nimic din ce nu ne asteptam. Nu vrem sa acuzam pe nimeni, vrem doar sa intelegem ce se intampla aici”, a spus jurnalistul francez. Colegul sau Mathieu Pelloli, reporter Le parisien, anunta ieri ca urmau sa viziteze niste abatoare din zona – mai precis cel de la Ucea de jos, dar pana acum problema nu pare sa vina de la noi. „Toate analizele pe care le-am vazut arata deocamdata ca Romania a respectat legile europene si ca problemele din Franta nu au fost create de firmele romanesti”.
În România există 35 de abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor. În primele opt luni ale anului 2012, companiile romanesti au exportat carne de cal cu un preÅ£ mediu de 2,2 euro pe kilogram ÅŸi carne de vită cu 3,7 euro pe kilogram. Ministerul Agriculturii si reprezentantii DSV au anuntat inca de luni ca este exclus ca Brasovul sa fie implicat in scandalul carnii de cal declansat in Franta si Marea Britanie.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.