Calin Popescu Tariceanu&Mugur Isarescu vor analiza majorarea salariilor

Calin Popescu Tariceanu&Mugur Isarescu vor analiza majorarea salariilor

0 88

Premierul Calin Popescu Tariceanu va analiza azi, luni 6 octombrie, impreuna cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, situatia creata prin decizia luata de Parlament privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, a declarat, sambata, seful Executivului, dupa intalnirea cu ministrii Finantelor, Educatiei, Muncii, Sanatatii, Internelor si Reformei Administrative.
Reamintim ca primul-ministru a convocat sambata, la Palatul Victoria, o intalnire de lucru pentru a analiza situatia creata in urma adoptarii de catre Parlament a majorarii cu 50% a salariilor cadrelor didactice si a implicatiilor bugetare ale solicitarilor de mariri salariale.
Premierul a anuntat ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la propunerea legislativa referitoare la majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, initiativa aprobata de Parlament la inceputul acestei saptamani.
„Decizia Parlamentului este una care poate fi contestata. Vreau sa va anunt ca Guvernul a luat decizia de a face contestatie la CCR pe motiv de conflict de interese intre Parlament si Guvern. Aceasta sesizare este bazata pe incalcarea prevederile constitutionale care cer in mod explicit ca ori de cate ori se ia o masura cu impact financiar sa fie indicate si sursele de finantare, care evident ca nu exista”, a spus premierul.
Acesta a adaugat ca i-a trimis si presedintelui tarii o scrisoare prin care i se aduce la cunostinta incalcarea prevederilor constitutionale prin legea adoptata recent in Parlament.
„Imi doresc foarte mult ca si presedintele sa ia atitudine pe aceasta directie. (…) Sigur ca presedintele va lua decizia pe care o considera. Sper ca va avea aceeasi conduita ca si Guvernul”, a mai spus el.
Potrivit primului-ministru, sectorul cu cele mai mari cresteri salariale in perioada 2004-2008 a fost cel al educatiei. „Nu ma opun cresterilor salariale, dar pentru orice categorie sociala trebuie sa tinem cont de sustenabilitatea cresterilor salariale. Masurile politice se vor intoarce asupra puterii de cumparare a populatiei. Inflatia a coborat la zero la suta in august. Nu vreau ca prin masura de majorare a cresterilor salariale sa intoarcem mersul inflatiei” – a subliniat seful Executivului.
Tariceanu a dat asigurari ca Guvernul nu este dispus sa cada in plasa acelor masuri „populiste” adoptate de Parlament, care „pot sa naruie ceea ce s-a acumulat in ultimii in termeni de crestere si performanta economica si de crestere a nivelului de trai”.
„Anul viitor, dupa masurile adoptate de Parlament ar trebui sa dam numai salarii si sa nu se mai faca investitii, sa nu se mai construiasca nicio gradinita, nicio scoala, niciun kilometru de autostrada, niciun spital. Asta va fi Romania anului 2009, o Romanie in care se vor da salarii. Cu mine prim-ministru va spun ca asa ceva nu se intampla”, a spus el.
De asemenea, el a facut un apel la solidaritate si responsabilitate din partea celor implicati, cu drept de decizie.
„Responsabilitate din partea celor care i-au astfel de decizii si le cer sa gandeasca serios ca ele nu sunt sustenabile economic si nu vor avea impact electoral, pentru ca oamenii isi dau seama ca este vorba de o incercare de mituire in perspectiva campaniei electorale. Dar, fac un apel si la solidaritate pentru ca o astfel de masura nu poate sa vizeze o singura categorie sociala”, a spus el.
Acesta a adaugat ca, in 2004, in momentul votului de investitura, guvernantii au promis romanilor ca vor trai mai bine, iar rezulatele se vad in ceea ce priveste cresterea veniturilor cetatenilor, dar si in cresterea economica fara precedent.
Primul ministru a tras si un semnal de alarma in privinta crizei financiare mondiale.
„Trebuie sa stim, de la razboi, este cea mai mare criza financiara care cuprinde lumea. Am spus ca Romania nu este amenintata in mod direct pentru ca din fericire sistemul bancar romanesc este solid si sanatos, dar efecte colaterale se vor resimti. Aceste elemente, plus decizia Parlamentului, au facut ca leul sa se slabeasca in ultimele zile si am ajuns la un curs de 3,9 lei pentru un euro”, a caracterizat situatia premierul.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.