CALENDARUL SARBATORILOR ROMANESTI SEPTEMBRIE (Rapciune)

CALENDARUL SARBATORILOR ROMANESTI
SEPTEMBRIE (Rapciune)

0 239
Daca e cald, octombrie va fi rece si umed; daca tuna, in februarie va fi zapada multa si an manos; daca infloresc scaietii, va fi toamna frumoasa; daca randunelele pleaca devreme, va fi iarna timpurie. Incepe culesul viilor; se ara si se fac semanaturile de toamna; se recolteaza fructele si legumele si la sfarsitul lunii, mierea.
 
1 septembrie Sf. SIMION Stalpnicul – inceputul anului nou bisericesc – cum e ziua asa va fi anul: daca ploua dimineata va fi primavara ploioasa; soare la amiaza inseamna an bun; daca ploua va fi an ploios, daca e soare va fi an secetos; vreme posomorata inseamna toamna rea, tunetele anunta toamna lunga. Se crede ca stadiul viermelui din gogoasa de stejar prezice daca anul va fi sec sau manos. Daca apar gaze rosii (vaca domnului), sacarile si usturoiul vor fi manoase. – se tine pentru roada pamantului, ca aparare a livezilor de daunatori, a caselor de cutremure si de foc, a oamenilor de boli si primejdii. – nu se taie nimic sa nu se strice spicele. – incepe culesul merelor.
 
4 septembrie Vavila (Sf. Sfintit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei, protector al animalelor – se tine pentru noroc la vite.
 
5 septembrie Nunta soarecilor (Sf. Proroc Zaharia) – se tine sa fie aparata casa si recolta de soareci.
 
6 septembrie Ciuda lui Arhanghel ( Minunea Sf. Arh. Mihail in Colose) – se tine pentru protectia animalelor, a recoltei, sa nu fie sfada in casa. – nu se coase sa nu se intample ceva rau oamenii se feresc de certuri sa nu fie maniosi tot anul.
 
7-9 septembrie Cercurile Sfiintei Marii celei Mici – se tin ca protectie a copiilor de arsuri; a oamenilor de lovituri, dureri, pagube.
 
8 septembrie Sfanta Maria Mica (Nasterea Maicii Domnului) – este sfarsitul verii si inceputul toamnei – se schimba palaria cu caciula, vremea se raceste, incepe migratia pasarilor ( se duc randunelele).
 
9 septembrie Stoborul Santa-Mariei Mici; Circovii Sf. Marii Mici; Sfintii si Dreptii dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana (parintii Maicii Domnului) – cine lucreaza in aceasta zi va suferi de lovituri.
 
13 septembrie Ziua Ursului (se imperechiaza ursii ) Inaintepraznuirea Inaltarii Sf. Cruci – nu se mulg vacile.
 
14 septembrie Ziua Crucii, Carstovul viilor, Ziua Sarpelui, Mosii (Inaltarea Sfintei Cruci) – se posteste ( ajuneaza) ca sa se vindece de boli si sa aiba spor la vie. – se fac pomeni: ulcele noi cu apa sau miere, lumanare si colac, la casele cu copii sau la cei saraci. – se " inchide" pamantul (ganganiile si taratoarele vor ramane in pamant pana la Alexii, in 17 martie), e ultima zi pentru culegerea plantelor de leac – nu se mananca alimente cu cruce ( usturoi, nuca, peste, pruna) sau cap (varza). – se binecuvanteaza viile si incepe culesul lor. – nu se taie lemne sa nu vina serpi in casa. – daca tuna dupa ea, va fi toamna lunga; – daca au plecat cocoarele inainte, noaptea va fi bruma.
 
15 septembrie Sf. Macovei (Sf. Nichita) – se tine ca aparare de boli si ca sa fie pasarile aparate de ulii.
 
17 septembrie Sf. Sofia – daca n-au plecat pasarile va fi iarna calda inainte de Craciun.
 
22 septembrie Macinica Foca – se sine ca aparare de foc.
 
23 septembrie Zamislirea Sf. Prooroc Ioan Botezatorul (echinoctiul de toamna)
 
24 septembrie Teclele Berbecilor (Sf. Intaia Mc. Tecla) – se tine pentru apararea oilor si berbecilor de lupi si a casei de foc.
 
26 septembrie Adormirea Sf. Ioan Evanghelistul – se tine pentru aparare de primejdii si moarte.
 
26-28 septembrie Berbecarii, Filipii – nu se coase, nu se impunge in piele, nu se macina, nu se matura, nu se imprumuta lucruri din casa sau foc ca sa nu faca lupii pagube.
 
26-28 septembrie Haritonul (Sf. Hariton Marturisitorul ) – o tin femeile sa fie aparate de boli, nebuneli.
 
29 septembrie Mioi, Vara lui Mioi, San-Mihai (perioada de 15 zile mai calde), Nunta oilor, Napustitul berbecilor, Arietii. – se slobozesc arietii (berbecii) la oi pentru imperechere. -daca e cazuta ghinda, va veni curand iarna.
 
30 septembrie Berbecii ( Sf. Mc. Grigorie Luminatorul) – primejdie de lupi.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.