12 coji de ceapa soptesc despre urgiile anului

12 coji de ceapa soptesc despre urgiile anului

0 643

12 coji de ceapa soptesc despre urgiile anului
La inceputul fiecarui an, la sate se pregatesc “doispe coji de ceapa, peste care se pune nitica sare. Care din ele se umezeste, apai asta e sigur ca va fi o luna cu ploaie, care sta uscata va fi o luna de seceta”.
Chiar daca “e de rau” daca “pomenesti de paduchi in martie, paduchii in vis inseamna bani, iar de rostesti sarpe sau orice alta tiritoare, vei avea un an sarac in care nimica nu-ti va merge si te vei tiri de pe o zi pe alta. Daca visezi sarpele, asta e cu totul altceva, inseamna vint puternic, furtuna naprasnica”, spun batranii.
Daca in primele luni ale anului, omul se ingrijeste de recolte, de lucrurile straine gospodariei, in martie casa si “cele de pe langa casa trebe pregatite pentru schimbarea soarelui”.
Batrinii stiu ca “de cand cu lumea asta rea, cu timpurile astea grele, s-au amestecat lunile intre ele. Nu mai stie niminea cind e ce si cum, dupa datina strabuna”. Dar de luna lui „Martisor, cand se schimba de fapt anul vechi cu ista nou, toata lumea stie…”.Calendarul din foi de CEAPA
“Daca in martie vrajitoarele fac vraji, farmece sau legaturi de cununie sau de ursita, apai tat raul pamintului si-l aduc peste suflet ca n-au frica de Dumnezeu… Descantecul este din stramosi, e ca o slujba de la biserica. Nu e pacat sa faci bine oamenilor atunci cind le zici de ursita. E ca o dezlegare facuta de un preot in sfinta Biserica si, io una, cred ca cei mai puternici in dezlegari sint preotii “catolnici”… Mai puternici decit ortodocsii…”, incheie o batrana care, cu ceapa, usturoi, tuica si trei luminari, ii descanta pe toti cei care ii calca pragul.
Ritualul prognozei cu ceapa se face in apropierea miezului noptii dintre ani, este valabil pentru zona in care este facut si imprejurimi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.