Calendar romanesc traditional – Februarie (Faurar)

Calendar romanesc traditional – Februarie (Faurar)

0 927

Februarie este ultima luna a calendarului roman (cu inceput de an la 1 martie) si luna a doua a calendarului iulian si gregorian (cu inceput de an la 1 ianuarie). Denumirea populara a acestei luni – Faur (Faurariu, Faurar) – este legata de acei mesteri fauri, lucratori ai fierului, care pregateau sau ascuteau brazdarele plugurilor in asteptarea primaverii si a aratului. Acum se incheiau, de obicei, sezatorile si, o data cu ele, distractiile tinerilor din serile si noptile lungi de iarna.
Peisajul spiritual al satului romanesc cuprindea un mare numar de sarbatori religioase si populare. Iata cateva dintre ele: Intampinarea Domnului, Sf. Toader, Martirii de Iarna, Trif Nebunul, Ziua Omizilor, Ziua Ursului, Sf. Haralambie, Mosii de iarna.FIERARI

Batranii spun ca luna februarie a fost intotdeauna o luna capricioasa si rea. E suparata si vitrega deoarece i s-au repartizat” cele mai putine zile. Pe de alta parte, luna februarie este si cea care marcheaza inceputul sfarsitului iernii: Februarie doboara iarna”, se spune in unele zone.


Credinte populare

Daca in februarie sunt tzurtzuri mari, vom avea o primavara lunga.
Daca noaptea de 1 februarie va fi senina, cu multe stele, primavara se va lasa mult asteptata. Ziua de 2 februarie este considerata ziua intalnirii cu vara,
intalnirea subei cu camasa”. Ea arata cum va fi primavara.
Daca in ziua respectiva e viscol mare, primavara va fi tarzie; daca va fi o zi calduroasa,TURTURI primavara va fi timpurie si calda.
Ninsoarea in dimineata de 2 februarie prevesteste o recolta buna de cereale paioase, iar ninsoarea de dupa-amiaza – recolta buna de porumb.
Daca in ziua de 2 februarie se insenineaza catre seara, trebuie sa ne asteptam la geruri mari pe 11 februarie.
Pe 21 februarie, omul iese si se incalzeste la soare. Iarna si-a pierdut puterea.
Daca in aceasta zi va fi multa zapada, trebuie sa ne asteptam la inundatii mari.

Anii in care februarie are 29 de zile sunt considerati ani rai pentru sanatatea oamenilor si animalelor, fapt confirmat si de descoperirile stiintei privind influenta activitatii solare, in cicluri, asupra a tot ce este viu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.