Cainii sunt ajutoarele de nadejde ale jandarmilor

Cainii sunt ajutoarele de nadejde ale jandarmilor

0 425

Pentru a duce la bun sfarsit multe din misiuni, jandarmii sunt ajutati de patrupedele din dotare, adevarati camarazi pe teren. Intre oameni si animale se creeaza legaturi afective atat de stranse incat patrupedele raman in ingrijirea stapanilor jandarmi pana la sfarsitul vietii. De astfel de ajutoare dispune si Inspectoratul Judeten de Jandarmerie Brasov. Militarii brasoveni au 8 caini, 6 din rasa Ciobanesc German, un Rottweiler si un Labrador

Pentru a duce la bun sfarsit multe din misiuni, jandarmii sunt ajutati de patrupedele din dotare, adevarati camarazi pe teren. Intre oameni si animale se creeaza legaturi afective atat de stranse incat patrupedele raman in ingrijirea stapanilor jandarmi pana la sfarsitul vietii.
De astfel de ajutoare dispune si Inspectoratul Judeten de Jandarmerie Brasov. Militarii brasoveni au 8 caini, 6 din rasa Ciobanesc German, un Rottweiler si un Labrador. Toti sunt instruiti la Centrul Chinologic de la Sibiu, unde au trecut prin diverse stagii de pregatire si evaluzare.
Animalele stau acolo intre 3 si 5 luni, doua saptamani urmeaza cursul de initiere, dupa care fiecare din ei este repartizat in functie de abilitati.
Cele mai tinere exemplare de care Jandarmeria Brasov dispune sunt Siza si Ara, cei 2 caini fac zilnic antrenamente cu stapani lor, iar colegii lor mai mari merg mereu in misiuni.caini jandarmi1
Ara, un Ciobanesc German, este mereu atenta la stapanul ei, si executa comenzi doar atunci cand acesta ordona. In timp de Ara este instruita sa prinda infractori si sa fie agresiva atunci cand vede raufacatori, Siza, mezina unitatii, la doar un an si 3 luni, se obisnuieste cu stapanul, care o invata sa fie cat mai prietenoasa. Siza inca nu a ajuns la scoala de dresaj de la Sibiu, insa dupa ce se va intoarce de la cursuri va fi un adevarat caine salvator, care va lua urma oamenilor pierduti in padure sau pe munte.
Ciinii salvatori sunt mentinuti in serviciu pana la varsta de sase ani, dar in functie de aptitudinile si starea de sanatate, pot activa chiar si 10 ani. In tot acest timp, patrupedele au mereu acelasi stapan, care are grija de ele. Dupa terminarea acestei perioade, in cele mai multe cazuri, datorita relatiei afective, cainii sunt ingrijiti pana la sfarsitul vietii de jandarmi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.