Cadou pentru reuniunea G7+Rusia

Cadou pentru reuniunea G7+Rusia

0 224

Prabusirea pietelor bursiere asiatice Pietele financiare asiatice s-au prabusit vineri, panicate de scaderea burselor de pe Wall Street, punand presiune asupra ministrilor de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 care urmeaza sa se reuneasca vineri la Washington, transmite AFP.
Dupa o usoara acalmie joi, bursa de la Tokyo a inchis vineri in cadere libera cu 9,62 la suta (cea mai grava scadere din ultimii 21 de ani) urmand exemplul burselor de pe Wall Street unde joi indicele Dow Jones a inchis in cadere cu 7,33 la suta, sub 8.600 de puncte, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.
Criza financiara a facut de altfel prima sa victima marcanta in Japonia: asiguratorul Yamato Life Insurance s-a declarat in incetare de plati. Banca Japoniei a anuntat de altfel vineri ca pune la dispozitia bancilor 4.500 de miliarde de yeni (34 miliarde euro), cea mai puternica injectie de lichiditati demarata de la debutul crizei financiare.
Si celelalte piete bursiere asiatice au cunoscut vineri o sedinta de cosmar. Bursele de la Sydney si Manila au inchis in cadere cu 8,3 procente iar bursa de la Seul au inchis in cadere cu 4,1 procente.
La incheierea primei sedinte de tranzactionare, bursa de la Hong Kong era in cadere cu 7,0 procente, bursa de la Bangkok era in cadere cu 8,02 procente, bursa de la Singapore era in scadere cu 6,71 procente iar bursa de la Shanghai era in scadere cu 3,81 procente.
O alta victima colaterala a crizei financiare este petrolul. barilul Brent cu livrare in luna noiembrie a scazut sub pragul de 80 de dolari in cursul tranzactiilor electronice de pe pietele din Asia, pe fondul temerilor ca criza financiara va afecta cererea de petrol.
Aceasta noua prabusire a pietelor pune noi presiuni in avanpremiera reuniunii ministrilor Economiei si Finantelor si a guvernatorilor bancilor centrale din cele sapte state puternic industrializate (G7), care urmeaza sa inceapa vineri la Washington la ora locala 14.00 (18.00 GMT).
Potrivit presei japoneze oficialii de la Tokyo vor propune la reuniunea G7 crearea unui fond de urgenta in valoare de aproximativ 200 miliarde de dolari pentru a acorda imprumuturi micilor state afectate de criza financiara. Japonia, tara care in acest an prezideaza G8 (G7 plus Rusia) este de asemenea gata pentru convocarea unei reuniuni extraordinare a marilor puteri economice ale lumii daca la reuniunea de vineri nu se va gasi nici o solutie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.