Bush – inconstienta impardonabila

Bush – inconstienta impardonabila

0 68

Amanarea, hotarata de Bush, asupra luarii de masuri pentru reducerea emisiilor de gaze poluante pentru 2025 a zdruncinat sperantele intr-un tratat global in acest sens. Discursul presedintelui american a complicat cu mult gasirea unei solutii de stopare sau macar de diminuare a emisiilor de noxe si, astfel, si stoparea incalzirii globale, cu toate consecintele.
De aici si reprosurile democratilor americani, care califica pozitia lui Bush drept “o culme a inconstientei”.
Bush a aratat, intr-un discurs tinut miercuri, ca pana in 2025 nu este in planul Casei Albe o reducere a emisiilor de CO2 si nici limitari stabilite prin lege. Aceste emisii vor atinge, in viziunea presedintelui american, un punct culminant in urmatorii 10 – 15 ani, pentru ca apoi sa urmeze o curba descendenta.
Declaratia lui Bush a torpilat intalnirea celor 16 state puternic industrializate, care a avut loc joi si vineri, intalnire initiata de Bush insusi.
Franta vede in acest fel periclitata conventia de la Kyoto.Ministrul european al Mediului a declarat ca “o intelegere este posibila doar daca toti cei implicati privesc in aceeasi directie”. Iar reprezentantul ONU in domeniu, Yvo de Boer, a catalogat propunerile lui Bush drept “deceptionante”.
Chiar si China, prin reprezentantul ei, a afirmat ca este de apreciat interventia lui Bush, dar ca aceasta si modul in care a fost gandita problema “nu este suficienta pentru franarea procesului de incalzire globala”.
In acelasi timp insa, Bush a avertizat Congresul SUA asupra adoptarii de legi favorabile luptei impotriva poluarii, asemenea legi putand duce la o recesiune economica insemnata in SUA, dupa parerea sa, in schimb a avut grija sa arate acuzator spre China si India in sensul necesitatii reducerii emisiilor poluante.
Se stie ca SUA nu a semnat conventia de la Kyoto in privinta reducerii emisiilor de CO2, iar democratii americani sunt indignati de pozitia lui Bush, ei calificand-o ca “este mai paguboasa decat daca nu ar facut nimic, fiind pe deasupra si culmea inconstientei”, dupa cum a declarat senatoarea democrata Barbara Boxer. Iar senatorul John Kerry numeste strategia Casei Albe drept “nesincera si insuficienta”.
In acest sens sperantele tuturor se indreapta spre vremea de dupa “era Bush”, caci cei trei candidati la Casa Alba – Hillary Clinton si Barack Obama de la democrati, John McCain de la republicani – se exprima pentru stabilirea prin lege a unor limite in privinta emisiilor poluante.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.