Bulgaria pierde 220 de milioane de euro din fondurile PHARE

Bulgaria pierde 220 de milioane de euro din fondurile PHARE

0 90

Comisia Europeana a decis retragerea acreditarii celor doua agentii de plati din Bulgaria, aceasta pierzand 220 de milioane de euro din fondurile PHARE. Acesti bani reprezinta suma care trebuia contractata pana in 30 noiembrie, o situatie imposibila din punctul de vedere al Bruxelles-ului.
Initial Comisia suspendase plata a 560 de milioane de euro fonduri PHARE destinate Bulgariei, dar o parte din acestia, respectiv, 340 de milioane de euro , fusese deja contractata. Diferenta de 220 de milioane de euro care trebuia contractate pana in 30 noiembrie a fost retrasa, contractarea acestor bani nemaifiind posibila . Mai mult, in urma analizei facute, Comisia isi mentine decizia luata in iunie de retragere a acreditarii celor doua agentii de plati.
Purtatorul de cuvant al comisarului pentru extindere, Cristina Nagy, a anuntat in briefing-ul de presa ca “Bulgaria nu a avut rezultate convingatoare” din luna iulie si pana acum, chiar daca a facut planuri de actiune, a angajat mai multi consultanti pe fonduri si a luat masuri legislative in acest sens. Insa sunt actiuni pentru viitor, sunt “promisiuni de viitor” si nu garanteaza o administrare corecta a actualelor fonduri PHARE.
Comisia reproseaza Sofiei “neregularitati, fraude si conflicte de interese”, precum si lipsa unui personal calificat si suficient numeric pentru administrarea fondurilor.
“Am decis sa protejam interesele financiare ale contribuabililor Uniunii, inclusiv ale celor bulgari”, a declarat Nagy.
Bulgarii considera masurile luate de Bruxelles drept incorecte. „Decizia reprezinta o dezamagire pentru autoritatile bulgare“ si este „neasteptata pentru Bulgaria, care a facut eforturi enorme si a obtinut rezultate bune“ in ultimele sase luni, a declarat vicepremierul Meglena Plugcieva intr-un comunicat al guvernului. Mai tarziu, Plugcieva a precizat mai multor posturi de radio si televiziune ca decizia CE este „inacceptabila“ si „incorecta“.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.