Bulgaria nu mai are nevoie de FMI

Bulgaria nu mai are nevoie de FMI

0 49

Bulgaria nu va avea nevoie de un imprumut de urgenta de la Fondul Monetar International si ar putea incerca sa lanseze o emisiune de euro-obligatiuni la inceputul lui 2010 pentru necesitatile sale de finantare externa, au apreciat expertii financiari intr-o intalnire cu Ani Mihaylova, adjunctul ministrului bulgar de Finante, transmite Novinite.
Pana acum Bulgaria, cel mai sarac membru al Uniunii Europene, a evitat calea aleasa de vecinele mai bogate, cum ar fi Romania si Ungaria, care au solicitat asistenta financiara de urgenta de la FMI, comenteaza Novinite.
Economistii si expertii financiari din Bulgaria au apreciat in unanimitate ca este foarte mica probabilitatea ca tara lor sa acceseze un imprumut de la FMI.
Totusi, ei nu au exclus posibilitatea ca Bulgaria sa solicite ajutor de la alte institutii financiare, cum ar fi Banca Mondiala, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI).
De asemenea, participatii la reuniunea au sustinut ideea listarii la bursa de la Sofia a companiilor detinute de stat, in special a celor din sectorul energetic.
Simeon Djankov, ministrul bulgar de Finante, a afirmat, in septembrie, ca obtinerea unui imprumut de la FMI, asa cum au solicitat Romania, Letonia, Ungaria, Ucraina si alte state, nu reprezinta o prioritate pentru executivul bulgar.
Pe fondul scaderii exporturilor, dar si a cererii pentru casele de vacanta, in conditiile in care Bulgaria a investit masiv in constructii in ultimii ani, economia Bulgariei se confrunta cu o perioada extrem de dificila.
Se estimeaza ca economia Bulgariei va scadea cu sase la suta anul acesta, si cu doi la suta in 2010 – cea mai mare scadere economica din sud-estul Europei, dupa Romania.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.