Bugetul Romaniei la un pas de incalcarea prevederilor UE

Bugetul Romaniei la un pas de incalcarea prevederilor UE

0 74

?


Guvernul Romaniei este in pericol sa incalce in acest an prevederile Uniunii Europene referitoare la deficitul bugetar, au avertizat marti ministrii de Finante din Uniunea Europeana (EcoFin), transmite Bloomberg, preluata de ROMPRES. Ministrul roman al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a participa marti, la Bruxelles, la reuniunea
„Exista un risc serios ca limita de deficit bugetar de 3 la suta din Produsul Intern Brut sa fie incalcata in viitorul apropiat. In plus, proiectul bugetar nu ajuta la solutionarea dezechilibrelor macroeconomice”, se arata intr-un raport dat publicitatii marti de ministrii europeni de Finante reuniti la Bruxelles.
„Economia romaneasca da semne clare de supraincalzire cu o crestere a deficitul de cont curent. Deficitul de mana de lucru calificata si cresterea puternica a salariilor afecteaza competitivitatea. Cresterea rapida a gradului de indatorare a gospodariilor este un alt semn al supraincalzirii”, apreciaza ministrii europeni de Finante.
Consiliul Ecofin a decis sa sprijine recomandarea Comisie Europene care a apreciat ca Romania „trebuie sa tinteasca spre indicatori bugetari mai ambitiosi in 2008 si in anii urmatori”. In plus, executivul european a apreciat ca Romania ar trebui sa adopte politici care sa limiteze presiunile inflationiste, inclusiv o politica salariala adecvata.


„Realitatea” de pe …Dambovita!


Guvernul de la Bucuresti mizeaza pe un deficit bugetar de 2,7 procente din PIB in acest an. La inceputul acestei luni, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va limita cresterea salariala in sectorul public pentru a coordona politica economica cu eforturile Bancii Nationale referitoare la controlul inflatiei.


Premierul a anuntat ca salariile in sectorul public vor creste cu maxim 11 procente in 2008, comparativ cu o majorare medie de 20 de procente anul trecut.


Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a apreciat luna trecuta ca cheltuielile guvernamentale sunt un factor cheie care ar putea accelera inflatia in acest an.
Bugetul general consolidat a inregistrat, in 2007, un deficit de circa 9,991 miliarde de lei, cifra care reprezinta 2,4 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), a anuntat recent, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.


Tinta initiala a deficitului bugetar pentru 2007 a fost stabilita la 2,7 la suta din PIB, diminuata, ulterior, la 2,4 la suta din PIB. Potrivit calculelor Comisiei Europene deficitul bugetar al anului trecut a fost de 2,7 la suta.
Pentru 2008,
tinta de deficit bugetar este 2,7 la suta din PIB, nivel care ar putea fi redus la doi la suta, in urma unei rectificari care ar pute fi operata de Guvern in martie. Comisia Europeana se asteapta, insa, la un deficit de 3,2 la suta si la unul superior pentru 2009, de 3,9 la suta, daca nu sunt adoptate politici mai ferme.
Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, la inceputul sedintei Executivului, ca nu exista niciun pericol ca Romania sa depaseasca nivelul deficitului bugetar stabilit prin Tratatul de la Maastricht, a informat Biroul de presa al Guvernului.
La solicitarea premierului, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a prezentat rezultatele discutiilor pe care le-a avut cu comisarul european pentru Afaceri economice si financiare, Joaquin Alumnia, si reprezentantii Comisiei Europene la reuniunea Ecofin.
Vosganian a afirmat ca procedura de infringement sau cea de preventie nu va fi demarata, precizand ca la reuniunea Ecofin a subliniat angajamentul Guvernului de a mentine nivelul deficitului bugetar pe anul in curs mai mic decat in 2007.
Ministrul Economiei si Finantelor a anuntat, in cadrul Ecofin, ca Executivul a incheiat negocierile pentru salariile din domeniul public si vor fi luate masuri de reducere a cheltuielilor bugetare


?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.