Budapesta porcina

Budapesta porcina

0 355

Ultima gaselnita de guvernare est-europeana se desfasoara pe malul Dunarii, in regiunea ei budapestana. Guvernul Romanei si-a carat calabalacul la vecinii unguri, unde au experimentat impreuna un model de guvernare comuna, dedicata armonizarii legislatiilor din cele doua tari, dezvoltarii infrastructurii, agriculturii si turismului. Cel putin asa arata informatiile aparute in presa. Nicaieri nu se spune insa nimic despre adevaratele experiente pe care si le impartasesc reprezentantii celor doua tari vecine si, sa recunoastem, nu prea prietene. Ce marfa o avea mai multa trecere la masa comuna a guvernarii ungaro-romane? Ponturile premierului Ferenc Gyurcsany despre cum poti sa-ti minti alegatorii ani intregi, dar sa fii dat in vileag pana la urma, sau strategia romaneasca de insirat baliverne mandate la rand, fara sa te prinda cineva cu cioara vopsita? Oare politica ungara este taxata de presa lor cu sintagme dunarene, asa cum celei mioritice i se spune „damboviteana” pentru ca se petrece pe malul unei ape imputite ce se scurge prin mijlocul Bucurestilor? Daca-i asa, politica vecinilor isi permite sa fie ceva mai murdara decat a noastra din moment ce are la dispozitie o albie mult mai larga, mai albastra si mai ecologica in care sa se balacareasa. Oare la ei pomenile electorale se fac tot cu fasole si carnati ca la noi, sau vecinii isi promoveaza gulasul si Tokay-ul cu prilejul momelilor culinare de voturi?


Carcotasii vor spune ca ungurii au nostalgia imperiala a guvernarilor dualiste, cand intindeau tentaculele austro-ungare peste teritorii care nu le apartineau. Nici la noi guvernele n-au fost niciodata pe deplin singure in fruntea tarii, ci si-au valorificat constant multiplele fete din dotare: una pentru popor, alta pentru Banca Mondiala, alta pentru pentru Europa, etc.


Cel mai mare castig al guvernarii comune se consuma insa tot pe palierul nostalgiilor. Cred ca ai nostri au fost lasati sa conduca timp de trei zile patrimonul Gojdu din Budapesta, care ocupa in capitala Ungariei aproape o strada intreaga, si pe care carturarul Emanoil Gojdu degeaba l-a donat Romaniei, daca fartatii de la vest nu vor sa ni-l retrocedeze. Daca s-au purtat respectuos si au papat tot la dineul oficial, li s-a dat voie sa guste din palinka traditionala romaneasca si sa se harjoneasca in curte cu ciobanestii mioritici. Ambele marci dureros de romanesti, dar inregistrate cu cinci minute mai devreme in nomenclatorul international de catre vecinii ungari, mai pragmatici si mai eficienti.


Guvernantii nostri le vor returna omologilor lor favorurile de care s-au bucurat la Budapesta cand acestia le vor intoarce vizita la Bucuresti. Care seamana izbitor prin partile esentiale doar cu prima parte din numele capitalei ungare, iar cu a doua are in comun doar pesta porcina. Cu aceasta ocazie, le-au promis in avans indeplinirea unui vis fierbinte de pe vremea grofilor: reguvernarea Ardealului. Daca punem si de-un spectacol folcloric pe cinste in interpretarea PRM, cu Vadim si Funar rupandu-si pingelele la un ceardas indracit, am stins toate conflictele cu vecinii nostri. Care n-o sa creada in ruptul capului, judecand dupa apucaturi si dotari, ca Oana Zavoranu nu e unguroaica get-beget.


Singurul care nu cred ca s-ar lasa tentat de genul asta de schimb de experienta prezidential in spatiul central-european este Traian Basescu. Mai ales daca propunerea de inversare a rolurilor ar veni din partea presedintelui Sloveniei, Janez Drnovsek. Stiti, probabil, ca intaiul sloven al natiei sale este in culmea popularitatii, dar si in atentia medicilor dupa schimbarile radicale petrecute in ultima vreme in viata sa. Dupa ce i s-a depistat un cancer, omul si-a parasit rezidenta oficiala din Liubljana si s-a retras intr-o coliba din creierii muntilor, unde duce o viata de ascet cu fructe si radacini, fara sa? renunte insa la condusul trebilor tarii.


Nu stiu daca Traian Basescu ar fi dispus sa dea rumoarea comploturilor si catifelele Cotrocenilor pentru linistea tiuitoare si lavita negeluita ale unei colibe la munte, mai austera decat cabina unui barcaz de Dunare. Desi, daca si „Golden Blitz” si-ar deschide o filiala cu tejghea la tara…

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.