BUDAPESTA, MARUL STRICAT AL EUROPEI CENTRALE! Tinutul Secuiesc, o denumire populara!

BUDAPESTA, MARUL STRICAT AL EUROPEI CENTRALE! Tinutul Secuiesc, o denumire populara!

0 533

Din 2003, există o grupare revizionista (CNS) pentru a crea… la inceput, o regiune autonomă  secuiască în această zonă, mișcare afiliată la Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT) al minorităților maghiare din Slovacia, Serbia, Ucraina, România și Croația, o ciorba re-reincalzita în 2004 și condusă de pastorul László Tőkés.

În februarie 2007, Consiliul  Secuiesc, o organizație a gruparii separatiste Tokes din UDMR care s-a „relocat” pe drepturile secuilor din România, a organizat un „referendum” în vederea obținerii autonomiei fostelor scaune secuiești, desființate de autoritățile regale ungare hăt in anul 1867…! Autoritățile române au declarat că acest act pe cont propriu ar fi ilegal , putând fi reglementat numai prin legi organice conform art. 73, punctul 3, alineatul d) din Constitutia Romaniei! Aceeași poziție a avut-o toată clasa politică romaneasca,  inclusiv UDMR.L.Tokes 3t

La 1 iunie 2011, în Bruxelles s-a deschis,cu sprijinul direct al Budapestei, Biroul de Reprezentanță al „Tinutului” cu pricina, cu sediul în Casa… Regiunilor Ungariei in prezenta europarlamentarilor UDMR, Csaba Sogor, László Tőkés și Gyula Winkler care au organizat si o recepție în clădirea Parlamentului European.Ministrul  de externe al Romaniei , a explicat că la Bruxelles se înregistrează numai unități teritorial-administrative existente și recunoscute ca atare.

El a reamintit ca MAE a cerut hotarat ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de inaugurare ,de catre Ungaria , a Reprezentanței „Ținutului Secuiesc” și a făcut, de asemenea, referire la poziția de delimitare exprimată de grupul PPE. Din aceasta cauza a fost convocat ambasadorul Ungariei, căruia i s-a transmis un mesaj, astfel încât autoritățile de la Budapesta să ia notă de rezerva fermă a părții române”,
„Este doar un demers în care o… denumire populară, în mod abuziv a fost prezentată ca marcă identitară a unei regiuni, Or regiunea poate să fie Harghita, Covasna, sau oricare alt județ din România”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.