Bruxelles: OK pentru cheltuirea a 3,5 miliarde euro,!

Bruxelles: OK pentru cheltuirea a 3,5 miliarde euro,!

0 149

respinsa in 2008, Comisia Europeana a dat “verde” autoritatii.
Marti, 23 iunie, Comisia Europeana a dat acordul functionarii Autoritatii de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Acest lucru inseamna ca expertii Comisiei au aprobat raportul de audit transmis de Curtea de Conturi. Acest tip de raport atesta daca mecanismul si procedurile de functionare ale institutiei sunt in conformitate cu Regulamente europene si fondurile sunt gestionate in perfecta regula.
Anul trecut, Bruxelles-ul nu a dat ok-ul de functionare acestei autoritati, cu toate ca Programul este destul de avansat: liniile de finantare au fost lansate, chiar in mai multe etape, peste 200 de proiecte au fost contractate si pana in prezent au fost efectuate plati catre beneficiari in valoare de 149,637 milioane de lei. Lipsa ok-ului oficial pe raportul de audit asupra Autoritatii ar fi insemnat ca aceste sume nu puteau fi decontate de catre Comisia Europeana.
„Daca primim oficial confirmarea acreditarii, vom incepe sa facem solicitari de rambursare”, declara, cu doua zile in urma pentru HotNews.ro – EurActiv.ro Petre Fratean, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Potrivit acestuia, la momentul transmiterii raportului de audit, in 2008, procedurile din interiorul Autoritatii nu erau conforme cu toate regulile europene. Spre exemplu, potrivit acestuia, au existat semne de intrebare in ce priveste segregarea de functii si asigurarea corectitudinii cheltuirii banilor publici. De asemenea, multe chestiuni tineau de elemente normative care intre timp au fost remediate.

Autoritatea pentru Programul Operational de Transport mai asteapta
Ultima autoritate din domeniul gestionarii fondurilor europene care nu a primit inca acreditarea de la Bruxelles este cea responsabila cu Programul de Transport, prin care sunt alocate peste 5 miliarde de euro.
Autoritatea de management pentru Programul Operational de Transport asteapta ok-ul Comisiei Europene in a doua parte a lunii iulie, au mai declarat sursele citate. O alta autoritate care nu a primit ok-ul Comisiei Europene este Autoritatea de Management pentru Programul Operational de Transport. In acest domeniu, insa, nu a fost platit niciun euro pe proiecte pana in prezent, dat fiind numai de curand au fost contractate 12 proiecte, in valoare de 321 milioane de lei.

Sursa: HotNews.ro – EurActiv.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.