Brumarel si prevestirile populare

Brumarel si prevestirile populare

0 230
Luna octombrie, denumita atat de tandru in popor, „brumarel”, are un rol important in decursul anului calendaristic. Fenomenele meteorologice care se produc in aceste saptamani sunt definitorii pentru viitor, pe de o parte, si impun desfasurarea anumitor activitati agricole, pe de alta parte. Asa cum ii spune si numele, in aceasta perioada „incepe a bruma, incep a cadea brumele cele mici.”
Iata cateva sfaturi generale pe care taranii le respecta cu sfintenie an de an:
"Sapati gropi prin livezile umede; puneti gunoi pe campurile cu trifoi, curatiti pomii de uscaturi pana sa nu vina frigul; sapati imprejur si puneti pamant gras pe langa radacini; rasaditi zmeura si fragii; strangeti samburi de poame si pastrati-i in nisip. 
Culesul poamelor tine inca. Griji, nu cumva sa le aduni pe timp ploios si nici dimineata, inainte de a se fi luat apa de pe ele, ca putrezesc.
Straturile din cari s-au scos legumele trebuiesc sapate din nou, ca preste iarna sa degere.
Resadeste in straturi bine lucrate salata iernatica.
Culege cucuruzul.
Cartofii si napii de nutret se sapa pe timp uscat, – se curatesc de radacinile mai subtiri si se pun sa se sbiceasca inainte de a se aseza in pivnita ori in groapa. Indata ce am terminat cu semanatul se ara numaidecat pamantul menit a se semana de cu primavara. Gerul si frigul de peste iarna il imbunatateste.
Cand la culesul viilor, strugurii trebuiesc clasificati dupa cum sunt unii putrezi, altii copti ori rescopti. Numai asa putem face bani cumsecade, daca producem mai multe feluri de vin."
Pe langa faptul ca este meteo-dependent, conducandu-si viata dupa regulile capricioasei vremi de afara, taranul roman este si din cale-afara de superstitios. De aceea, fiecare schimbare a acesteia prevesteste ceva despre viata lui si mediul inconjurator.
"Daca in octombrie cade multa bruma si zapada, luna ianuarie va fi moale si calduta. 
Daca in octombrie si noiembrie este multa ploaie, poti astepta in decembrie mari vanturi.  Brumarel si Martisor sunt luni surori. 
Cu cat frunzele arborilor cad mai curand, cu atat mai roditor va fi anul urmator.  Gerul si frigul din octombrie imblanzeste pe ianuarie si Faur.
 Lumina de miazanoapte aduce curand ger mare. 
Soarecii de camp, de trag catre sat, iarna e aproape. 
Cand arborii tin frunza mult, iarna e departe, dar va fi grea, si la anul vor fi multe omide. 
Sunt semne de iarna usoara cand o bubui in luna lui octombrie si noiembrie. 
Vantul de octombrie este vant bogat.  Daca in octombrie este multa ceata (buraca), atunci va fi multa nea in decembrie." Sursa: Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului roman, Ed. Paideia, Bucuresti, 2001

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.