Brazii de Craciun la Brasov

Brazii de Craciun la Brasov

0 52

Peste trei saptamani vom sarbatori Nasterea Domnului, sau Craciunul, ocazie pentru care brasovenii au inceput sa colinde pietele in cautarea bradului traditional, care sa fie cat mai frumos si cat mai ieftin..

Conform celor communicatede Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Brasov, pentru acest eveniment Directia Silvica va scoate la comercializare 500 de pomi de iarna, din care o parte vor fi oferiti gratuit scolilor si orfelinatelor din judet, iar restul vor fi vanduti in locurile special amenajate din piete, cu preturi cuprinse intre 20 si 30 de lei, deci rezonabile.
Ocoalele private din judet vor comercializa anul acesta un numar de aproximativ 900 de brazi, pretul acestora variind intre 25 si 30 de lei, cu perspective de ieftinire in preajma ajunului. Totodata, asa cum au precizat cei de la ITRSV, pomii de iarna care vor fi confiscati vor fi scosi spre comercializare.

Silvicultorii spun ca, in comparatie cu iarna trecuta, acuma au fost dati spre vanzare mai putini brazi, si aceasta din doua motive precise: odata, din cauza crizei economice care aduce riscul ca acestia sa nu se prea vanda, iar in al doilea rand pentru ca nu prea mai sunt braduti prin judet.

Si in privinta preturilor, acestia spun ca sunt mai scazute decat anul trecut.
“Suntem la concurenta cu cei care aduc pomi de iarna din import. Desi mai scumpi, cam pe la 100 de lei bucata, de multe ori sunt mai frumosi ca ai nostri. Din cate am inteles, anul trecut importatorii nu au ramas in pierdere, cu toate ca au tinut la pret. Sigur este, insa, ca fiecare va gasi un brad dupa buzunarul sau”.

O precizare importanta: comertul legal va fi doar cel cu sigiliu pe brad. Acest lucru l-a subliniat purtatorul de cuvant al ITRSV, Alina Niculcea.
“Vom intreprinde in aceasta perioada actiuni de control a circulatiei materialului lemnos, impreuna cu Directia Silvica, ocoalele private, Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmerie. Ca zone de risc in ceea ce priveste taierile ilegale, mentionam cartierul Garcini din municipiul Sacele si zona Tarlungeni-Zizin”.

Este bine de stiut ca, potrivit legislatiei in vigoare, taierea fara drept a pomilor de iarna constituie infractiune, iar comercializarea fara drept se sancþioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 de lei pentru persoane fizice si intre 5.000 si 15.000 de lei pentru cele juridice.
”Recomandam populatiei sa achizitioneze doar pomi de iarna care au sigiliu crotaliu (autocolant lipit pe una din crengile interioare ale arborelui). De asemenea, precizam ca si brazii adusi din import trebuie sa aiba sigilii crotalii”, a incheiat reprezentanta ITRSV.
Simplu si fara dubii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.