Bratarile dacice au fost expuse la Muzeul de Istorie

Bratarile dacice au fost expuse la Muzeul de Istorie

0 245

Bratarile geto-dacice, rascumparate de statul roman, au fost expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in prezenta primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Cele patru piese din aur masiv au fost prezentate publicului in cadrul amplei expozitii „Dacia augusti provincial”. Crearea provinciei, deschisa in toamna anului trecut, cu prilejul implinirii a 1.900 de ani de la transformarea Daciei in provincie romana.


?


Controverse privind autenticitatea bratarilor


Prezentarea pieselor in mass-media din Romania a provocat controverse privind autenticitatea bratarilor, ceea ce le-a determinat pe autoritatile romane sa supuna piesele altei expertize, de data aceasta in laboratorul de la Magurele, pentru a afla structura metalului. Rezultatele de la Magurele confirma ca bratarile sunt antice, autentice, iar aurul din care sunt facute nu a fost folosit, dupa extractie, decat pentru confectionarea acestora. Acestea au o vechime de circa 2.000 de ani.


Piesele au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia – Muntii Orastiei, in perioada 2000-2002. Bratarile sunt din epoca geto-dacica clasica (sec. II i.Hr. – I d.Hr.) si provin din spatiul Daciei preromane. Ministerul Culturii apreciaza ca nu este exagerat a considera aceste piese drept podoabe si insemne de rang regal.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.