Brașovul, singurul oraș din România, care a găzduit în 2019, cinci competiții...

Brașovul, singurul oraș din România, care a găzduit în 2019, cinci competiții mondiale și europene!

0 96

Anul pe care ne pregătim să-l încheiem, nu a adus sportului românesc prea multe satisfacții. Au fost câteva rezultate de excepție, precum titlul obținut la Wimbledon 2019 de Simona Halep sau calificarea echipei naționale de fotbal-tineret a României în semifinalele Campionatului European, care pot fi considerate evenimentele anului, care au adus prestigiu României. În afară de acestea, sportivii români au mai câștigat medalii de aur și au fost pe podium, la întreceri europene sau mondiale de tenis de masă, canotaj sau haltere. Cam puțin pentru sportul românesc, cândva în topul multor întreceri la nivel înalt!

În această penurie de rezultate, Brașovul a ieșit, totuși, în evidență în 2019, însă la alt capitol, legat de competiții sportive…Este singurul oraș (județ) din România, care a găzduit cinci competiții mondiale sau europene, lucru neântâlnit în 2019 nici măcar în capitala României!

Astfel, în perioada 25-27 ianuarie, pe trambulina mare de la Râșnov s-au desfășurat, pentru a cincea oară, două etape ale celei mai importante competiţii feminine de sărituri cu schiurile, Cupa Mondială, la care a fost prezentă elita mondială a acestui sport.

În primăvara anului 2019, Patinoarul Olimpic din Brașov a găzduit două întreceri în premieră în România. Astfel, între 1-7 aprilie, pe ghața patinoarului brașovean s-au desfășurat întrecerile Campionatului Mondial de hochei feminin, senioare, Divizia a II-a, Grupa B. Echipele participante: Taipeiul Chinezesc, Islanda, Noua Zeelandă, Turcia, Croația și România. Apoi, în 12 aprilie, a debutat Campionatul European de curling, divizia C, organizat pentru prima dată în România, în parteneriat cu Federația Mondială de Curling. Echipele naționale participante au fost Austria, Belarus, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Irlanda, Lichtenstein, Luxemburg, Slovenia, Slovacia și România, țara noastră având la start ambele reprezentative, atât cea feminină, cât și cea masculină.

La 1 septembrie, la Brașov s-a desfășurat primul campionat mondial de atletism, găzduit vreodată de România : Campionatul Mondial de Alergare, 50 km. La startul competiției, care a fost dat pe Bulevardul Eroilor (foto), au fost prezenți atleți din aproape 30 de țări de pe întreg mapamondul, organizarea fiind apreciată de sportivi și oficiali.

Spre finalul anului, între 12-15 decembrie, la Patinoarul Olimpic din Brașov s-a desfășurat un Turneul de Precalificare Olimpică la hochei, cu participarea echipelor naționale de seniori din Islanda, Israel, Kyrgyzstan și România. Câștigătoarea turneului a fost echipa României, care va participa la turneul de precalificare, runda 3, de la Nottingham, Marea Britanie, din perioada 6 – 9 februarie 2020.

Ca o prelungire a acestei agende competiționale, care a făcut cinste Brașovului, trebuie menționat că anul 2020 va aduce la Râșnov, în premieră în România, două etape de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile masculin. Evenimentul este programat în weekendul 21-23 februarie 2020, când vor sosi la Râșnov cei mai valoroși sportivi din clasamentul mondial. Evenimentul va fi precedat de tradiționalele două etape de Cupă Mondială feminină, care se vor desfășura și în 2020, în perioada 24-26 ianuarie 2020, pe aceeași trambulină de pe Valea Cărbunării.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.