Brașovul s-ar putea înfrăți cu un oraș din Slovenia, țară aflată în...

Brașovul s-ar putea înfrăți cu un oraș din Slovenia, țară aflată în topul european al politicilor de mediu apreciate

0 92

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a primit vineri vizita doamnei ambasador al Republicii Slovenia, E.S. Lea Stančič, cu care a discutat proiecte ce ar putea deveni obiectul unei colaborări între Brașov și Slovenia.

Brașovul verde a fost elementul central al dialogului dintre cei doi oficiali, cu atât mai mult cu cât proiectul municipalității este de a transforma Brașovul în capitala verde a României, iar Ljubljana, capitala Sloveniei, a fost aleasă Capitală Verde a Europei în anul 2016. În alegerea Ljubljanei drept capitală verde a contat foarte mult planul pus deja în aplicare de către primar ul orașului, și anume restricționarea traficului auto în centrul orașului, lucru despre care ambasadorul Sloveniei crede că poate fi pus în practică în orice oraș, gradual, și dacă administrația își asumă această decizie. Potrivit ambasadorului Sloveniei, E.S. Lea Stančič, slovenii iubesc mersul pe jos și mersul pe bicicletă și au foarte multe exemple de bune practici pe care ar putea să le transfere inclusiv Brașovului.

La întâlnirea cu domnul primar – pe care am solicitat-o în mod expres, și sunt foarte fericită că a găsit timp – am discutat despre viitoarea cooperare. Am discutat și despre proiectul pe care îl face în Brașov, în special mobilitatea, gestionarea ecologică și a deșeurilor și problemele care sunt de fapt foarte apropiate de inima fiecărui sloven, pentru că suntem printre națiunile care sunt cu adevărat în topul țărilor care sunt foarte interesate de problemele de mediu, și văd că și domnul primar este la fel. Am discutat şi despre o colaborare dintre un oraș din Slovenia și Brașov, și, desigur, cred că vom găsi o cale, vom identifica acel oraș. Sunt sigură că va fi un mare interes pentru orașul sloven să aibă o legătură de cooperare sau chiar de înfrățire cu Brașov“, a precizat Excelența Sa, Lea Stančič.

Astăzi am avut plăcerea să o am oaspete la Brașov pe doamna ambasador a Sloveniei, ocazie cu care am discutat despre punctele comune ale celor două state și despre provocările cu care se confruntă administrațiile locale din Slovenia și din România. Am găsit foarte multe puncte comune între obiectivele și năzuințele Brașovului de a deveni Capitală Verde a României și faptul că Ljubljana, capitala Sloveniei, a fost Capitală Verde a Europei. Avem dimensiuni similare, 300 de mii de locuitori, avem un centru istoric frumos, avem mobilitate care se orientează spre noi tendințe – acelea de a mări spațiile pietonale și de a crea infrastructură pentru bicicliști. Pornind de la toate aceste puncte, am discutat despre proiecte viitoare, despre participarea eventuală la Forumul Orașelor Verzi, eveniment pe care Brașovul găzduiește în luna septembrie, și despre posibilitatea sau oportunitatea de a înfrăți Brașovul cu orașe din Slovenia. Au fost primele elemente care pun baza unor viitoare proiecte comune“, a declarat primarul Allen Coliban.

Doamna ambasador Lea Stančič se află în vizită în județul Brașov, unde se întâlnește cu autoritățile județene și locale, dar și cu reprezentanții companiilor româno-slovene, între care Unior-Tepid și Perutnina Romania.
La 19 iulie 2019, președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, a semnat ordinul de numire a lui Lee Stančič în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovenia în România. Pe 12 septembrie 2019, ambasadorul Lea Stančič și-a prezentat acreditările președintelui României, Klaus Iohannis.

Ambasadorul Stančič este un diplomat de carieră care a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe din 1991. Înainte de aceasta, a lucrat în Comitetul pentru Cooperare Internațională din Republica Slovenia din 1985.

Între 2015 și 2019, a fost ambasador al Republicii Slovenia în Republica Albania. La Ministerul Afacerilor Externe din Ljubljana, ambasadorul Stančič a fost șeful departamentului pentru implementarea cooperării internaționale pentru dezvoltare și ajutor umanitar. Între 2006 și 2011, a fost șef adjunct de misiune la Ambasada Republicii Slovenia în Irlanda și între 1999 și 2003 a fost consul la Consulatul General al Republicii Slovenia la Trieste, Italia.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.