Brasovul poate avea doua aeroporturi ! Sau niciunul ?

Brasovul poate avea doua aeroporturi !
Sau niciunul ?

0 105

Este remarca fireasca a oricarui cetatean care a vazut emisiunile de stiri din ultimele zile, transmise pe RTT. De ceva vreme aceasta miza extrem de mare pentru niste politicieni asa de mici precum are Brasovul, te face sa nu mai intelegi nimic. Pana in urma cu cateva saptamani, varfurile centrale ale PDL, trioul Berceanu, Boc, Basescu, se schimonoseau cand trebuiau sa motiveze opozitia fata de aceasta investitie strategica, bolborosind si inventand motive care mai de care dar fara vreo legatura cu subiectul: vom avea autostrada inaintea aeroportului, sunt doar interese imobiliare si nu in ultimul rand, ca nu sunt bani pentru un “proiect fantezist si supradimensionat” ce nu-si acopera costul (ce relevanta are daca e 100% din fonduri private) si nu-si are rostul, atata timp cat sunt aeroporturi la o aruncatura de bat, adica la Tg Mures, la Sibiu sau la Bucuresti, etc….Nu i-am auzit sa fie incantati de faptul ca o asemenea investitie nu costa nimic guvernul si nici sa se intreaca in a atrage investitorii privati (care acum in plina cadere economica nu se tem de nerentabilitatea acestei investitii) prin scurtarea timpilor de asteptare birocratica, demararea infrastructurii in zona investitiei si alte genuri de facilitati ce fac irezistibil de tentanta o asemenea oferta.

E adevarat ca in Craiova dl. Berceanu a sprijinit cu toate fortele, dezvoltarea si extinderea pe bani puiblici evident, a unui aeroport ce nu-si permite costurile. Si dl. Boc a alocat fonduri bugetare de doar 100 de milioane de euro numai pentru extinderea si modernizarea Aeroportului de la Cluj, mutand pentru asta pana si cursul Somesului! Nici presedintele Basescu nu s-a opus nici modernizarii si extinderii aeroportului Constanta si de curand nici concesiunii a 380 ha pentru un aeroport la… Bacau! Brasovul a cerut doar 200 ha si o pista in jur de 3000 de m. Li s-a parut exagerat totul si si-au luat rezerve sa evite un “tun imobiliar” de genul celui din Baneasa sau Constanta, conditionand aceasta investitie de un termen de finalizare de 5 ani. Daca nu e gata, terenul revine statului. Oare nu asta se doreste in final???

De aceea nu mai intelege nimeni ce au acesti politicieni cu Brasovul ? E clar ca regimul trecut n-a iubit Brasovul pentru acel “Noiembrie 87”. Dar lumea s-a schimbat sau am sperat sa se schimbe, in ciuda inversunarii cu care am asistat la distrugerea majoritatii emblemelor industriale brasovene sau romanesti, ca sa facem loc investitiilor imobiliare private, arondate politic, se subintelege. Ce nu putem intelege este ca ne taiem singuri craca de sub picioare, macinati de orgolii marunte, individuale, incapabili e a intelege ca un aeroport nu slujeste unui lider sau unui partid. Asa, s-au inventat motivele impotrivirii PDL la acest proiect. Nu negam faptul ca primarul nu s-a opus. Ba mai mult sustine ca raspunsul domniei sale la astfel de acuze, este chiar implicarea primariei in acest proiect (de parca asta ar insemnamai mult decat nimic. Primaria a avut procent si la Roman SA, de exemplu!) Pai cum ai putea, tocmai tu, primarul si vicepresedinte al PDL central, sa te pui impotriva brasovenilor cand ai nevoie de sustinerea lor de doua ori in sase luni???

A facut chiar mai mult dl. Primar: l-a invitat pe presedintele Weissberger in biroul domniei sale si l-a convins, cu argumente financiare puternice, de sprijinul sau si al PDL. Si a facut asta in emisiuni televizate, chiar intr-o conferinta de presa, recomandandu-l insusi premierului Boc, sosit cu garda de onoare in campanie electorala la Brasov. Si minunea nu se incheie aici. Presedintele Intelcan a fost invitat sa-i stea alaturi cand primarul a facut aceasta promisiune brasovenilor, drept chezasie a sustinerii. Cine pe cine a sustinut, inca nu se stie. Poate ca Presedintele Intelcan are nevoie de bunavointa pedelista (100 milioane de euro de la buget in plina criza, sunt bani multi, iar primarul e convingator cand are alaturi un premier si cativa ministrii) dar nici Scripcaru nu se putea lipsi de aceasta imagine, pe care o va promova cu siguranta, drept clip electoral pentru europarlamentare.

E adevarat si faptul ca intentionat, din declaratiile primariale nu prea s-a inteles despre care promisiune ar fi vorba: cea a aeroportului international care sa deserveasca populatia fara avionete, (proiect respins hotarat de minstru Berceanu, care nu am auzit sa-si fi cerut scuze pentru scarba cu care inventa argumente jenante, gen autostrada) sau cea a unui “aeroport turistic”, concept nascut pe strazile Brasovului si nu pe sticla, precum “aviara gripa”, de catre premierul Emil Boc, care si-a declarat impatimit sustinerea pentru o investitie numita : “aeroport turistic”! Probabil sa nu-l supere nici pe Berceanu dar cu siguranta dintr-un urias respect pentru d-na ministru al turismului Elena Udrea care la randul ei, sosita la Brasov pentru campania de promisiuni de fonduri in vederea Olimpiadei din 2013, a declarat ca va sprijini proiectul unui aeroport daca… “se va dovedi ca nu sunt in joc interese imobiliare ”. Nu e altceva decat reiterarea „argumentului” lui Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, care de cativa ani sustine ca ca o suprafata de 200 de hectare pentru aeroportul din Brasov „este prea mare si ca ar fi suficiente 26 ha pentru pista si alte 26 ha pentru utilitati”…Este o problema a afacerilor imobiliare aici. Daca imi demostreaza cineva cu cifre, cu argumente, sunt gata sa spun ca am gresit”…

„Cifrele si argumentele” (% din sondajele electorale) au indulcit opozitia incrancenata a presedintelui comisiei de agricultura din Parlamentul Romaniei si a iesit Legea cu concesiunea terenului, (o manevra pedelista de concesiune, ceva cu termen limitat la 5 ani) acum, toata lumea buna din PDL vrea „sa ne faca”, urgent, aeroport. Ba mai mult, in plina criza economica, (dar in prag de europarlamentare) Boc promite, urgent, din bugetul guvernului domniei sale, 100 milioane de euro numai brasovenilor, pentru ocolitoare si pentru aeroport. Exact asta este ordinea: ocolitoare si aeroport. Sa speram ca nu se vor termina banii cand se va ajunge tocmai la aeroport. Asta pentru a gasi un argument solid in favoarea unui aeroport mai mic, asa, ca sa nu se strice jocurile politice europarlamentare si prezidentiale. Ca o eventuala rezerva in caz de nereusita la una din ele!

In realitate nu e decat blocarea cel putin pe o perioada (cea a campaniilor electorale), a unei uriase investitii private, fara fonduri sau garantii guvernamentale, dar care ar aduce tocmai acum, voturi multe dusmanilor PNL-isti.

(Ne)Fericita strategie!

Horia D. R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.