Brasovul pare a fi in cartile investitiilor de la buget

Brasovul pare a fi in cartile investitiilor de la buget

0 91

Asa zgarcita si riscanta cum e ea, Brasovul se afla pe lista principalelor investitii pentru care Guvernul Boc pare a avea bani in mandatul pe care si-l incepe. Nu e nici pe departe paradisul investitional pe care il promiteau guvernantii, dar aduce vag cu o oaza de verdeata – desi valuta de investit nu sunt totusi verzisorii – in desertul bugetar care se intrezareste pentru alte zone. Daca lucrurile merg macar acceptabil pentru proiectele pe care si le permite economia romaneasca, Brasovul ar avea cel putin motive sa nu se considere vitregit de strategia investitionala gandita la Bucuresti.
Ministrul Berceanu a semnat deja primul parteneriat public-privat de anvergura din Romania cu consortiul franco-elen Vinci-Aktor, castigatorul licitatiei pentru construirea si intretinerea Autostrazii Zapezii, portiunea de autostrada cuprinsa intre Comarnic si Brasov, pentru care a cerut de buget suma de 900 de milioane de lei. Un alt proiect in care suntem inclusi este autostrada Brasov-Cluj-Bors – alte 700 de milioane de la buget – cu o data de semnare a contractului inca necunoscuta, dar care suna promitator pentru infrastructura zonei. Si calea ferata in zona Comarnic-Brasov este obiectul unui proiect de reabilitare, care figureaza printre prioritatile guvernantilor.
Ministrul Berceanu se declara stresat zilele acestea de riscul de a nu repeta un nou Bechtel in Romania, cu clauze care sa stoarca bugetul de ultimul sfant, cum au reusit americanii asistati de prostia adanca si probabil foarte interesata semnatarilor romani. Colegul Videanu, in schimb – amandoi fiind beneficiarii unor bugete colosale in comparatie cu alti parteneri de guvernare – a gasit luciditatea sa recunoasca faptul ca unele din proiectele noi pe care le promitea Boc in campanie sunt promise inca din 1987, fara sa se fi materializat in vreun fel de atunci.
Daca ne gandim ca ministresa Udrea de la Turism + Dezvoltare nu are tocmai o antipatie pentru zona Brasovului, este posibil sa profitam de programele de construirea de bazine de inot sau locuinte pentru tineri, cu care duduia a si declarat ca vrea sa ramana in amintirea electoratului. In ciuda strambaturilor din nas ale Elenei Udrea – parte, probabil, a unei gimnastici faciale de intretinere – bugetul alocat ministerului sau nu este nici el de colo, comparat din nou cu alocarile de care (nu) se bucura colegi de guvernare mai putin titrati.
Nu este schita unui optimism exagerat in legatura cu viitorul Brasovului, ci doar draftul pe care se poate construi la final de mandat mania legitima a brasovenilor in cazul in care nu se vor fi realizat proiecte care se bucura, iata, la inceput de mandat, de auspicii pe care alte initiative le-ar invidia sincer.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.