Brasovul nu are destule adaposturi civile

Brasovul nu are destule adaposturi civile

0 807
Doar 12 % din brasoveni ar avea unde sa se adaposteasca in caz de razboi sau dezastru natural. In municipiu exista 145 de adaposturi civile; multe au fost ocupate fie de oamenii strazii, fie de locatari, care le-au transformat in pivnite si magazii. In caz de alarmare, legea ii obliga sa elibereze in termen de 24 de ore aceste spatii, dintre care majoritatea au nevoie de reabilitare. Primaria va identifica si va semnaliza cu marcaje specifice toate adaposturile publice din oras.
In cazul producerii unui conflict armat, populatia brasoveana nu prea are unde sa se ascunda. In cele 145 de adaposturi publice din oras, ar incapea circa 30.000 de persoane; la 253.200 de locuitori cati are Brasovul,doar 12% din populatie s-ar putea adaposti in aceste spatii. Exista si adaposturi private, in interiorul unor hipermarketuri, cladiri de birouri sau institutii publice, dar acestea sunt destinate in cea mai mare parte angajatilor. Primaria va demara in curand o campanie de semnalizare a „buncarelor”, ale caror marcajele au disparut.
Blocurile cu adapost ar trebui sa aiba pe fatada imobilului, la loc vizibil, inscrisa litera „A” incercuita, semn ca acolo exista un adapost. Noile norme de semnalizare prevad un patrat portocaliu cu un triunghi albastru in interior. Oricine poate intra in aceste locuri, daca se intampla o nenorocire, in caz de dezastru natural ori bombardamente. Teoretic, adaposturile sunt prevazute cu o usa metalica, grea, iar in interior au ventilatie, curent electric si sunt dotate cu prize si corpuri de iluminat.
La Brasov, nu toate instalatiile sunt functionale. Unii locatari le-au transformat in camari, pivnite sau magazii; legea le cere sa elibereze adaposturile civile in caz de pericol, in termen de 24 de ore. Altele au fost transformate in locuinte de catre oamenii strazii. Municipiul Brasov are alocat anul acesta 60 de mii de lei pentru reabilitarea punctului de comanda de adapostire. In acelasi sens, pentru telecomunicatii sunt directionate sume si mai mari. Adaposturile civile nu sunt destinate oamenilor in caz de cutremur sau de inundatii, ci doar pentru cazuri de bombardament, in conditii de alarmare.
Cel mai vechi adapost din Brasov se afla in apropiere de strada Toamnei si a supravietuit celui de-al doilea Razboi Mondial. Chiar daca a fost asaltat de oamenii strazii si are nevoie de cateva reparatii, adapostul este functional.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.