Brasovul golemic

Brasovul golemic

0 73

Bistro 2000, locanta pe care Consiliul Judetean se straduieste s-o revanda dupa ce a ratat prima strigare, din pricina pretului cam piperat, a gazduit ieri un gigantic eveniment de presa. Daca n-ar fi fost doar o intamplare geostrategica de colosal impact in peisajul mediatic, incidentul petrecut ieri la crasma de lux a CJ ar fi fost de-a dreptul planetar.
Ca sa nu va induc cu totul in eroare si sa credeti ca s-a detonat cine stie ce dracie artizanala in ajunul Summit-ului NATO de la Bucuresti, sa va spun ca ieri s-a lansat un ziar. Nu chiar un cotidian, ci un lunar. Un mensual, va sa zica.
Parintele sau este publicistul Ion Manzala, ziarist scapatat, Frankensteinul local cand vine vorba de mosit monstri de hartie, mare animator al conclavelor politica-gazetaresti ce se tin regulat la taverna Consiliului Judetean. Unde mai afla omul o barfa, un pont, o cotatie in mercurialul presei brasovene, cu cat s-a mai vandut careva si carui grangur anume din clasa politica brasoveana.
In mijlocul unei asistente ce compune de obicei coteria gazetareasca locala, moasa de malformatii tipografice care este Manzala si-a prezentat fatul. Lunarul se numeste „Brasovul polemic” si se vrea, dupa cum a marturisit initiatorul, o reabilitare a unor genuri de presa precum investigatia, ancheta, opinia, stirea, despre care Manzala crede ca ar fi in suferinta in celelalte gazete locale.
Cand totul se putea rezuma la o ambitie personala a initiatorului de a pune pe tarabe o fituica in raspar cu orientarea ziaristica din targ, evenimentul a inceput brusc sa capete dimensiuni universale. Ca sa nu creada lumea ca lunarul polemic este doar o afacere de familie (familia Manzala + doi-trei reciclati locali), facatorul de ziare cu barba (el una, ele mult mai multe) a pomenit si numele colaboratorilor. O adiere planetara a trecut peste caseta tehnica. Amsterdam, Bruxelles, Spania, Italia, Lumea Noua, etc. Nenea Manzala se face a nu sti ca numele oficiilor postale exotice ce apar pe vederile trimise acasa de Manzala jr. cand se afla pe barca nu se pun la colaboratori.
Macar ziaristii care au asistat la eveniment s-au simtit bine. Ii rodea oricum invidia sa afle ce dracu face Manzala cu cei 50.000 de euro despre care se barfeste ca i-ar fi sifonat Consiliul Judetean prin firma unui subordonat al lui Cancescu in buzunarul cam lalau al aceluiasi Manzala. Lunar face, na!
Atmosfera lumpena a lansarii a fost intregita de discursul nulitatii depline numite Vasile Bran. Care a ingaimat niste vorbe din care am dedus ca ar fi mentorul mai multor publicatii brasovene, pe care le-ar fi incurajat si sustinut sa apara.
Bietul Bran! S-a aruncat direct la ziare, cand normal era sa inceapa cu abecedarul.
Contributia lui Bran a lamurit si titlul publicatiei. Trebuie ca e vorba despre o greseala. Lunarul se numeste probabil „Brasovul golemic”; daca te uiti cine scoate ziare de doua-trei numere la Brasov, nu poti sa nu te gandesti la rabinul Judah Loew, care zamislea prin secolul 16 Golemul, creatura diforma si monstruoasa consacrata de traditia ebraica.
Rabinii nostri prefera ziarele, cu acelasi rol de sperietoare in campanie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.