Brașovul găzduiește Festivalul de film documentar și drepturile omului ,,One World Romania“,...

Brașovul găzduiește Festivalul de film documentar și drepturile omului ,,One World Romania“, ediția a 2-a

0 331

Cea de a doua ediție a Festivalului One World România la Brașov, ce va avea loc în perioada 16-19 septembrie 2021, vă propune unele dintre cele mai captivante documentare realizate în ultimii ani, precum și o serie de evenimente speciale care vor însoți proiecțiile și vor aborda tema drepturilor omului din unghiuri cât mai diverse, aducând laolaltă invitați din mai multe domenii.

Sănătatea mintală a devenit un subiect presant de dezbatere în ultimii ani, și cu atât mai mult în contextul pandemiei Covid-19, care a afectat major starea oamenilor deja vulnerabili în acest sens și a dus la o creștere generală a tulburărilor psihice în rândul populației. Unul dintre documentarele prezentate la OWR Brașov #2 abordează această temă într-un mod cu totul special. „Niciunul dintre ei nu spune vreun cuvânt” ne introduce într-o lume deosebită prin liniștea cu care este caracterizată. Este vorba despre o comunitate formată din oameni care suferă de autism. Încă din 1967 realizatorul Jacques Lin a trăit alături de ei, în cadrul unui experiment medical inițiat de legendarul Fernand Deligny – un specialist în psihologie socială recunoscut pentru metodele sale nonconformiste. Pornind de la acest film emoționant adoptat de „Copiii de Cristal” – o asociaţie a părinţilor cu copii cu TSA (tulburări din spectrul AUTISM), Sindrom Asperger, ADHD, Sindrom Down şi alte tulburări asociate -, vom discuta într-un cadru profesionist, plin de informații dar și de umanitate și înțelegere despre nevoile persoanelor cu tulburări din spectrul autist, precum și despre servicii și abordări necesare. În același timp, vom vorbi și despre aparținători care, adesea, au ei înșiși nevoie de sprijin, în special psihologic, pentru a face față dificultăților aduse de acest diagnostic. Scopul dezbaterii este conștientizarea problemelor acestei categorii defavorizate și găsirea de soluții și resurse posibile. La eveniment vor lua cuvântul reprezentanți ai autorităților locale și județene, respectiv ai Consiliului Județean, ai Primăriei, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și ai Direcției de Asistență Socială, reprezentanți din cadrul unor ONG-uri locale și ai Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, precum și un psiholog, un asistent social, părinți și, firește, adulți cu autism. Dezbaterea va fi moderată de actorul Mihai Călin, susținător al cauzei persoanelor cu autism. Evenimentul este gândit să fie interactiv, oferind și publicului ocazia de a se exprima liber, poate chiar de a aduce în discuție experiențele personale referitoare la autism. În prezent în România trăiesc peste 30.000 de persoane diagnosticate cu tulburare din spectrul autist.

Un alt subiect ce ne preocupă de mai bine de un deceniu este reforma justiției în România. Cum a evoluat procesul de reformă și ce înseamnă el în ziua de astăzi ne propunem să investigăm la proiecția documentarului „Justiție nevăzută”, ce va fi urmată de o dezbatere cu invitați ai Fundației Konrad Adenauer. Documentarul examinează cinci teme din sfera sistemului de justiție pentru a porni un dialog public referitor la diferite aspecte, precum reintegrarea socială a foștilor deținuți, recuperarea prejudiciilor și accesul la justiția mică a cetățeanului simplu din comunele și orașele mici ale țării. Poate că România a făcut progrese în lupta anticorupție, dar a neglijat alte sectoare esențiale ale justiției ce vizează în mod direct problemele noastre cotidiene.

Niște preocupări constante în selecția Festivalului One World România din fiecare an au fost situația refugiaților, promovarea toleranței și a dialogului intercultural. Și la această ediție vă invităm la un eveniment special dedicat respectului pentru diversitate, ce va avea loc pe 19 septembrie la Centrul Cultural Reduta, unde vom deschide expoziția „Refugiați Doctori în România”, o serie de portrete fotografice realizate de Horia Manolache în 2021, în timpul pandemiei Covid-19. Expoziția va fi însoțită de proiecția filmelor produse în cadrul proiectului „Fă un film cu un refugiat””, organizat în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și UNHCR România – Agenția ONU pentru Refugiați. Documentarele au fost realizate de echipe de studenți în perioada 2019-2021 și sunt adoptate de Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov. Invitații dezbaterii sunt Gabriela Leu (UNHCR România) și Horia Manolache.

În cadrul festivalului vom prezenta și unul dintre proiectele OWR de recuperare a patrimoniului cinematografic național, și anume Cineclubul, care în 2021 se concentrează pe evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă. Cu filme semnate de Paul Călinescu, Gabriel Barta, Jean Mihail și Ada Pistiner, ne propunem o aprofundare a cunoașterii filmului documentar românesc de arhivă și, implicit, a trecutului nostru ce ne influențează încă prezentul în moduri nebănuite. Proiecția va fi urmată de o discuție moderată de Alexandru Solomon ce o are ca invitată pe Ana Szel, una dintre curatoarele proiectului. În paralel au început și înscrierile la „Atelierul de film documentar pentru adolescenți” ce va avea loc la Brașov în perioada 27-30 septembrie 2021.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.