Brașovul găzduiește Campionatul Balcanic de alergare montană

Brașovul găzduiește Campionatul Balcanic de alergare montană

0 303

După ce anul trecut, Brașovul a fost gazda celui mai important eveniment din istoria atletismului românesc, Campionatul mondial de alergare 50 de km, în acest weekend Brașovul revine pe harta atletismului internațional, prin organizarea celei de a XII-a ediție a Campionatului Balcanic de alergare montană, pentru seniori și juniori (U20), care se va desfășura în data de 24 octombrie 2020, în Poiana Brașov. Această competiție este o cursă cu specific montan înscrisă în calendarul internațional al Asociației Internaționale de Atletism (IAAF). Evenimentul este organizat de Asociația Balcanică a Federațiilor de Atletism, în colaborare cu Federația Română de Atletism, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, Primăriei Braşov, Consiliului Judeţean Braşov şi Instituţiei Prefectului Judeţul Braşov.

,,Este o mare bucurie pentru că putem să găzduim aceasta a XII-a ediție a Campionatului balcanic de alergare montană, prima pe care o avem la Brașov, mai ales în acest context complicat, dat de pandemie. Avem nevoie de evenimente sportive și avem nevoie de expunerea pe care aceste evenimente o aduc Brașovului. Este al doilea eveniment major din atletism pe care îl organizăm, după Campionatul Mondial de Alergare 50 de km, de anul trecut, și, ca și atunci, vom fi gazde bune pentru sportivii și delegații celor 5 țări. Ca o notă personală, aș vrea să adaug că 10 ani de zile i-am petrecut pe poteci și pe cărări de munte, făcând sporturi de anduranță, de la adventure racing, la mountainbiking. Chiar am prins anii aceia de început ai alergării montane în România și, cu atât mai mult, mă simt mai atașat și bucuros că primul eveniment în calitate de primar ales este unul de alergare montană”, a declarat Allen Coliban, primarul ales al municipiului Brașov.

,,Anul trecut, campionatul mondial de alergare a fost una adevărat succes, astfel că anul acesta ne-am propus să organizăm o balcaniadă de mare anvergură, în luna mai. Din nefericire pentru sport, a trebuit să amânăm, iar astăzi, cu eforturi foarte mari și cu măsuri de protecție necesare, vrem să dăm un semnal că la Brașov se poate organiza o competiție de nivel internațional, la care participă cele mai puternice 5 state dintre cele 20 membre ale Asociației Balcanice a Federațiilor de Atletism”, a precizat Florin Florea, președintele Federație Române de Atletism.

,,Sunt extrem de fericită că acest eveniment are totuși loc, în această vreme de pandemie, care pare că nu se mai sfârșește. Am avut foarte multe greutăți, pe care am reușit să le depășim, iar participarea celor mai puternice țări balcanice și faptul că ei au sosit deja la Brașov înseamnă că suntem o echipă puternică, înseamnă că Brașovul este o emblemă pentru țara noastră și consider că vor avea parte de o experiență de neuitat și la un nivel foarte ridicat”, a declarat Iulia Găinariu, președintele Comitetului local de organizare.

,,Sunt fericit că suntem parte în organizarea unui astfel de eveniment, mă bucură foarte mult că reușim să creăm un astfel de parteneriat între Consiliul Județean, Primăria Brașov și toți cei care își doresc să devenim un județ viu, un județ în care se întâmplă evenimente. Este un an greu, un an în care, știm cu toții, că au fost eforturi susținute pentru a direcționa banii către capitolele bugetare necesare funcționării sistemului de sănătate, este un an în care, din păcate, nu am avut o participare pe măsură din punct de vedere al sprijinului financiar pe care trebuia să îl acordăm tuturor celor care desfășurau astfel de evenimente, dar vreau să îi asigur pe cei doi brașoveni, Florin Florea, în calitate de președinte al Federației Române de Atletism, dar și pe Iulia Găinariu, de toată susținerea noastră, și sperăm să aducă cât mai multe evenimente sportive în județul nostru, invitație pe care am adresat-o și celorlalte federații sportive, pentru ca Brașovul să devină o capitală a sporturilor”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Țările participante la această competiție sunt următoarele: România, Turcia, Croația, Bulgaria și Ucraina, cele mai puternice ţări din cadrul Balkan Athletics (Asociaţia Federaţiilor de Atletism din Balcani), cu un total de 59 de sportivi. Acestea au luat împreună decizia de a organiza ce-a de-a 12 ediţie a Campionatului Balcanic de Atletism şi de a transmite un mesaj pozitiv întregii comunităţi atletice prin care să arate că atletismul trebuie să găsească modalităţi pentru a merge mai departe.

România va fi reprezentată la această competiție de o delegației formată din 16 de atleți, seniori și juniori (U20), în frunte cu Cristina Simion – campioană mondială la alergare montană în 2019, la Villa de Angostura (Argentina).

Descriere traseu:

Startul se dă la stadionul din Poiana Brașov și, după ce se parcurge un tur de stadion, se iese pe șosea, spre stația de telegondolă, după care se intră pe domeniul schiabil. Se urcă pe partea stângă a pârtiei și se traversează pădurea spre la pârtia Bradul. Din capătul superior al pârtiei Bradul se aleargă spre pârtia Sulinar, apoi pe ,,Canal” până la partea inferioară a ,,Zidului Mare”, unde se intră pe variantă până la lac. După ce se ocolește lacul, se începe coborârea pe pârtia Drumul Roșu până la pârtia Stadion, iar finish-ul va fi tot pe stadionul din Poiana Brașov. Campionatele Balcanice de Alergare Montană care vor avea loc în acest week-end în Poiana Braşov se vor desfăşura fără public.

Programul competiţiei

Vineri 23 octombrie

Ora 17:00 – Ceremonia de deschidere – Centrul de Agrement din Poiana Braşov

Sâmbătă 24 octombrie

Ora 10.00 – Starul competiţiei

10:00 – Start Juniori, 6 km, 1 singură buclă

10:10 – Start Junioare, 6 km, 1 singură buclă

11:00 – Start Seniori , 12 km, 2 bucle

11:10 – Start senioare , 12 km, 2 bucle

Ora 16:30 – Ceremonia de premiere – Centrul de Agrement din Poiana Braşov

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.